Na Daljnem vzhodu se je položaj danes precej zaostril, potem ko je Severna Koreja po poročanju južnokorejskega generalštaba izstrelila raketo srednjega dosega, ki je letela čez Japonsko morje in pristala v izključni ekonomski coni Japonske. Pjongjang je letos izvedel deset izstrelitev raket kratkega dosega, a današnja je po besedah profesorja Vipina Naranga z Massachusetts Institute of Technology povsem druge vrste in sodi v »sistem eksplicitnega jedrskega orožja«.

Vrh južnokorejske vojske domneva, da je šlo tokrat za raketo pukguksong in da je bila izstreljena iz podmornice, lahko pa bi bila tudi iz bolj preproste podvodne platforme. Raketa je letela pod precej navpičnim kotom in dosegla višino 910 kilometrov (mednarodna vesoljska postaja denimo leti na višini 409 kilometrov). Če bi letela pod bolj vodoravnim lokom, pa bi lahko dosegla razdaljo tudi 1900 kilometrov in seveda dosegla ZDA, saj imajo severnokorejske podmornice doseg 7000 kilometrov, res pa je, da so zelo glasne in jih je lažje odkriti.

Dviganje delnic pred pogovori z ZDA?

Izstrelitev rakete se je zgodila dan po napovedi iz Severne Koreje, da bo v soboto potekalo delovno srečanje z Američani. Tako naj bi oživili dialog z Washingtonom, ki je zamrl po neuspešnem vrhu v Hanoju februarja letos med obema voditeljema, Donaldom Trumpom in Kim Jong Unom. Tudi njuno srečanje junija na meji obeh Korej je bilo brez pomena. Očitno želi zdaj severnokorejski režim začeti pogajanja s čim boljšim izhodiščem in Trumpa prepričati, naj opustil zahteve po popolni denuklearizaciji Severne Koreje in da kljub temu delno odpravi sankcije. Cilj Pjongjanga je tudi, da se prenehajo vsakoletne skupne vojaške vaje med ZDA in Severno Korejo. »Pričakujem, da bodo delovni pogovori pospešili pozitiven razvoj odnosov med Severno Korejo in ZDA,« je še v torek izjavila severnokorejska namestnica zunanjega ministra Choe Son Hui. Pogovore za soboto so potrdili v ameriškem zunanjem ministrstvu, a nobena stran ni povedala, kje bodo potekali.

Iz japonske vlade so danes najprej poročali, da je Severna Koreja izstrelila dve raketi, a pozneje ugotovili, da je bila ena dvostopenjska. Premier Šinzo Abe je obsodil »balistične izstrelke, ki kršijo resolucije varnostnega sveta ZN«.

Pjongjang je prvo izstrelitev rakete tipa pukguksong izvedel avgusta 2016, ko je letela 500 kilometrov v smeri Japonske. Takoj zatem je Kim izjavil, da lahko odslej njegove podmornice s takšnimi raketami s Pacifika dosežejo ameriško ozemlje. Letos julija so severnokorejski mediji objavili fotografijo Kima, ki si ogleduje novo podmornico. To naj bi bil dokaz, da Pjongjang razvija program balistične rakete za izstrelitev s podmornice. V OZN so v začetku septembra potrdili, da Severna Koreja še naprej razvija program jedrskega orožja. V zadnjih mesecih so se sicer vrstile severnokorejske izstrelitve raket kratkega dosega, ki jih v ZDA označujejo za provokacije, a Trump je ostal precej spravljiv.