Trije kongresni odbori so Giulianiju, ki je po navodilu Trumpa v Ukrajini iskal dokaze o korupciji sina nekdanjega podpredsednika ZDA Hunterja Bidna, izdali uradne pozive za predajo vse komunikacije - elektronske, telefonske ali pisne, ki jo je imel v zvezi z Ukrajino. Giuliani še ne ve, ali bo pozive spoštoval in je raje najel odvetnika, kar bo najverjetneje pomenilo, da več ne bo mogel biti Trumpov odvetnik.

Kongresni odbori so podobno dokumentacijo zahtevali tudi od State Departmenta, saj je Giuliani večkrat javno trdil, da ima dokaze, da ga je v Ukrajino poslalo ameriško zunanje ministrstvo in je na televiziji Fox News kazal telefon, na katerem naj bi imel shranjeno vso komunikacijo, saj kot je dejal, "ni neumen".

Demokrati so zaradi razkritij žvižgača, predvsem pa zaradi objave prepisa telefonskega pogovora med Trumpom in predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim, uvedli preiskavo za impeachment, o čemer bodo v predstavniškem domu glasovali po koncu preiskave predvidoma pred iztekom letošnjega leta. Postopek se bo potem preselil v senat, kjer bo potekalo sojenje na podlagi obtožnice predstavniškega doma.

Trump je v torek pozno zvečer demokratsko preiskavo označil za državni udar, s katerim želijo ljudem odvzeti oblast. "Ker vsak dan izvem vse več, prihajam do zaključka, da to, kar se dogaja, ni impeachment, temveč državni udar," je zapisal na twitterju.

Iz prepisa telefonskega pogovora je razvidno, da je Trump dostavo pomoči Ukrajini pogojeval s preiskavo sina Josepha Bidna, ki je v vodstvu med demokratskimi predsedniškimi kandidati za volitve 2020. Trump sicer vztraja, da s "čudovitim" telefonskim pogovorom ni bilo nič narobe.

Dejstvo je, da je kongresno potrjena pomoč Ukrajini zamujala po Trumpovem naročilu. Pomoč je bila po pritisku republikanskih senatorjev potem vseeno sproščena septembra brez preiskave Bidnovega sina. Zelenski je v torek novinarjem povedal, da je v pogovorih s Trumpom redno poudarjal pomen pomoči, nihče pa mu ni znal pojasniti, zakaj zamuja.

V četrtek bo zaslišan nekdanji Trumpov posebni odposlanec za Ukrajino

Državni sekretar ZDA Mike Pompeo je v torek kongresne odbore, ki so pozvali na zaslišanje uslužbence State Departmenta, vpletene v ukrajinsko zgodbo obtožil, da ustrahujejo in nadlegujejo njegove podrejene, ki jih bo branil. Predvidene datume za zaslišanja je označil za neizvedljive.

Predsedniki odborov za obveščevalne dejavnosti, zunanje zadeve in vladni nadzor so mu odgovorili, da podrejene nadleguje on s tem, da jim skuša onemogočiti zaslišanje. Obvestili so ga, da je to nezakonito početje in da lahko predstavlja oviranje preiskave.

Za zdaj je potrjeno le, da bo v četrtek zaslišan nekdanji Trumpov posebni odposlanec za Ukrajino, veleposlanik Kurt Volker, ki je glede na medijska poročila skušal zmanjšati škodo, ki jo je v Ukrajini povzročal Giuliani, med drugim z agitiranjem proti ameriški veleposlanici Mashi Yovanovitch. Pompeo jo je predčasno odpoklical s položaja. Domnevno zato, ker ni hotela sodelovati z Giulianijem. Njeno zaslišanje v kongresu so z današnjega dne preložili na petek.

Pompeo je sam v težavah in bo tudi zaslišan, saj je prišlo na dan, da je prisostvoval julijskemu telefonskemu pogovoru Trumpa in Zelenskega, čeprav je ob izbruhu škandala javno trdil, da ne ve, za kaj gre, ker ni videl prijave žvižgača in ni prebral prepisa pogovora. Demokrati mu ne verjamejo, saj menijo, da bi se mu moralo med poslušanjem pogovora pošteno kolcati, kot se je obveščevalcem in drugim uradnikom, ki so poslušali pogovor po službeni dolžnosti in delali beležke.

Na Trumpove napade na žvižgača, ki je njegovo obnašanje prijavil po ustrezni zakonsko določeni poti, se je v torek oglasil predsednikov senatni zaveznik Chuck Grassley iz Iowe in se postavil na stran žvižgača. Trump je žvižgača obtožil izdaje in mu ni jasno, zakaj se ne sme objaviti njegovega imena. Grassley je dejal, da je žvižgača ali morda žvižgačko potrebno zaščititi, poslušati in slediti dejstvom.