Vladajoči konservativci so pred kongresom v Manchestru, na katerem bo imel jutri govor Boris Johnson, očitno odkrili »drevo denarja«. Minister za ministrom (časi so predvolilni) obljublja milijarde vsem, od zdravstva do policije. Johnsonova vlada je danes sporočila, da bo še ta teden objavila podrobnosti predlogov za nov sporazum o brexitu, ki je tema tem na kongresu in v državi že več kot tri leta.

Nadležna nekdanja »prijateljica«

Vseeno se je več govorilo in pisalo o Johnsonovem ljubezenskem življenju in spolnem nadlegovanju v preteklosti ter morebitni Johnsonovi zlorabi položaja v času, ko je bil londonski župan. Takrat naj bi sedanji britanski premier prijateljeval z danes 34-letno Američanko Jennifer Arcuri, nekdanjo manekenko, ki se je prelevila v poslovno žensko.

Njegov problem ni njena trditev, da sta imela spolno razmerje. Tega so Britanci pri Johnsonu vajeni: samo v drugem zakonu je imel najmanj dvanajst afer in najmanj enkrat postal nezakonski oče. Čeprav je uradno še drugič poročen, živi s 24 let mlajšo nekdanjo ljubico, ki ga spremlja na kongresu. Johnsonov problem so obtožbe, da je Američankino podjetje dobilo v dar več kot 142.000 evrov iz mestne blagajne: glavnino za »razvoj«, manjši del pa iz županovega sklada za promocijo. Z njim je bila na treh službenih obiskih v tujini, na katerih so ga spremljali samo domači poslovneži.

Tudi trditev ugledne novinarke Charlotte Edwardes, da je Johnson v časih, ko je bil urednik revije Spectator, ko je imela dvajset let, njo in še eno žensko pod mizo tako zagrabil visoko na notranjem delu stegna, da je poskočila, mu politično škoduje. Čeprav se je zgodilo pred dvajsetimi leti (1999). Manj zato, ker je zasenčilo celo današnjo napoved vlade, da bo ta teden predstavila podrobnosti predlogov za nov brexitski sporazum. Bolj pa zato, ker se utegnejo konservativci vprašati, koliko so Otočani še pripravljeni odpustiti Johnsonu.

Brexitska vprašanja

Na Otoku se sprašujejo, zakaj Johnson domnevnih podrobnih predlogov za nov brexitski sporazum ne bo predstavil na kongresu stranke, ki je idealna priložnost za razpravo. Ne samo brexitski ciniki pravijo, da jih vlada najbrž še ni sestavila, čeprav je do brexitskega datuma manj kot mesec dni, ker njen cilj ni sporazumni, ampak trdi brexit. Je možno, da je Johnson govoril o novih brexitskih predlogih, da bi preusmeril pozornost z obtožb dveh žensk, ki naj bi bile, po njegovem, del protibrexitske zarote?

To, kar je Johnson površno razkril o teh predlogih, je bilo, da bodo zaradi »brexitske stvarnosti« na irskem otoku morali biti carinski pregledi, ko bo Britanija zapustila EU. Dodal pa, da to ne prinaša trde (tradicionalne) meje. »Suverena združena država mora imeti enotno carinsko ozemlje,« je dejal. V podrobnosti se ni spuščal, napovedal pa jih je kmalu. Povedano potrjuje, da bo zahteval črtanje (severnoirske) varovalke, po kateri bi (britanska) Severna Irska po brexitu ostala v carinski uniji z EU. Na Irskem in v EU so se na to, kar je povedal Johsnon zelo jasno odzvali; na podlagi tega se pogajanja ne morejo niti začeti.