Čeprav je Cedevita Olimpija minuli konec tedna nastopila na superpokalu lige ABA, kjer je v finalu klonila proti Partizanu, bo pravi krst v novi sezoni sledil danes, ko se bo po združitvi Olimpije in Cedevite klub prvič na uradni tekmi predstavil slovenski publiki. Nasprotnik bo že na uvodu izjemno atraktiven. Turška Darušafaka je še v lanski sezoni nastopala v evroligi, leto pred tem pa osvojila evropski pokal, v katerega se ljubljanski klub vrača po dveh letih odsotnosti.

V zmajevem gnezdu obračun pričakujejo z nestrpnostjo. Čeprav si želijo, da bi bila dvorana Stožice čim bolj napolnjena, pa se zavedajo, da bo za to potreben čas. »Ljubljanska publika je prezahtevna, da bi jo osvojili samo z eno tekmo. Projekt Cedevite Olimpije ni zastavljen tako, da se mora vse zgoditi čez noč. Zgodbo bo treba graditi, biti potrpežljiv in v vsakem trenutku pustiti na parketu srce. Borbenost je tista, ki jo ljudje prepoznajo in cenijo,« pravi Edo Murić, trener Slaven Rimac pa modro dodaja, da bi bilo vse lažje z zmagami.

Če gre soditi po pripravljalnem obdobju, potem se Olimpiji obeta uspešna sezona. Ljubljančani so se namreč zbrali že v začetku avgusta, do danes pa skupaj s superpokalom lige ABA odigrali enajst tekem, jih osem dobili in tri izgubili. Jasno je, da so obračuni pred začetkom sezone namenjeni marsičemu drugemu kot gledanju na rezultat, a vseeno nekaj povedo. »V pripravljalnem obdobju smo pokazali, da lahko ljudje pričakujejo lepo in atraktivno košarko z veliko teka. Moštvo je kakovostno in je v določenih trenutkih pokazalo zelo dobro igro. Tukaj bi recimo izpostavil drugi polčas tekme z Ulmom, pa prav tako drugi polčas proti Budućnosti v polfinalu superpokala lige ABA. Takrat smo z zelo dobro obrambo prihajali do številnih lahkih košev v protinapadih in ravno to je tisto, k čemur bomo stremeli skozi sezono,« pojasnjuje trener Olimpije Slaven Rimac. 44-letni Zagrebčan je v intervjuju za Dnevnik pred dnevi razkril, da mu je Jure Zdovc v času, ko sta sodelovala pri Cedeviti, odprl oči glede igre v obrambi. Podobnosti je opazil tudi Murić. »Rimac goji zelo podobno igro v obrambi kot Zdovc. Veliko je usmerjanja, pomaganja in bežanja od branjenja igralcev ena na ena ali dva na dva. Stremimo k temu, da vseh pet košarkarjev na parketu spremlja dogajanje in brani nasprotnikove napade moštveno. Nekaj časa je potrebnega, da to osvojiš, nato pa se vse skupaj izkaže kot zelo dobra stvar. To vem iz izkušenj, saj sem lani nosil dres Cedevite.«

Želja Slavena Rimca je, da igralci že na tekmi z Darušafako pokažejo najboljši obraz, saj ve, da bi zmage na začetku sezone lahko dale zagon za nadaljevanje. Trener turškega moštva Selcuk Ernak si želi odmevnega rezultata v Evropi, a tako je tudi pri Olimpiji. Rimac pravi, da lahko Ljubljančani v evropskem pokalu premagajo vsakogar, a se je konkretnejši napovedi izognil. Bolj neposreden je bil Murić. »Uvrstitve v četrtfinale si želimo vsi. Tam pa je potem možno vse!« V tem pogledu bo pomembna že današnja tekma z Darušafako, pri kateri je najbolj znan posameznik nekdanji turški reprezentant Sinan Guler. »Darušafaka je kakovostna ekipa, ki pa je v primerjavi z zadnjimi sezonami znižala proračun, zato nima takšne individualne kakovosti, kot jo je imela recimo zadnja tri leta,« poudarja Rimac, ki bo lahko prvič računal na centra Maika Zirbesa. Olimpija je namreč včeraj tik pred zdajci prejela papirje za registracijo od njegovega nekdanjega kluba na Kitajskem.

Evropski pokal, 1. krog, skupina C, danes ob 19.30: Cedevita Olimpija – Darušafaka, ob 20.30: Brecia – Kazan, ob 20.45: Nanterre – Juventut.