Ameriški predsednik in člani njegove vlade so več držav zaprosili za informacije, ki bi koristile v preiskavi ravnanja ameriške zvezne policije FBI in obveščevalnih služb med razkrivanjem tako imenovane ruske afere, torej vpletanja Rusije v ameriške volitve 2016 in sodelovanja Trumpove kampanje z Rusi.

Preiskavo o ravnanju FBI in tajnih služb je dolgo časa zahteval Trump in se je začela maja. Z njo naj bi ugotovili, ali je prišlo do nepravilnosti pri nadzoru Trumpove kampanje in kako se je sploh začela preiskava ruske afere, ki se je nadaljevala z delom Roberta Muellerja. Med Trumpovimi pristaši kroži teorija, da za tem stojijo demokrati, morda v povezavi z Ukrajino.

Iskanje strežnika v Ukrajini

New York Times je tako poročal, da je Trump nedavno prosil avstralskega premierja Scotta Morrisona, naj z informacijami pomaga ameriškemu pravosodnemu ministru Williamu Barru v preiskavi ravnanja FBI in tajnih služb. Barr je o tem govoril tudi s predstavniki obveščevalnih služb Italije in Velike Britanije, navaja Washington Post. Ameriško pravosodno ministrstvo je potrdilo, da je Trump govoril z več državniki o pomoči pri preiskavi.

Kritiki trdijo, da je s tem podobno kot v pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim izkoristil zunanjo politiko za osebne interese. Trumpovi zagovorniki trdijo, da gre za legitimen poskus pridobitve pomoči pri uradni preiskavi.

Avstralija je po navedbah tamkajšnjih medijev v sodelovanje privolila. Država je pomembna vsaj zato, ker je leta 2016 opozorila FBI, da zunanjepolitični svetovalec v Trumpovi kampanji George Papadopoulos okoli govori o tem, da ima Rusija v rokah obremenilne podatke o Hillary Clinton.

Demokrati so pred tem začeli uradno preiskavo v postopku za obtožbo predsednika, ker je v telefonskem pogovoru z Zelenskim julija prosil za odprtje preiskave v tej državi proti demokratskemu predsedniškemu kandidatu Joeju Bidnu in njegovemu sinu Hunterju. Slednji je delal v ukrajinskem plinskem podjetju, Biden pa je posredoval za odstavitev ukrajinskega tožilca, ki je podjetje preiskoval.

V pogovoru z Zelenskim pa je Trump omenjal tudi ameriško podjetje CrowdStrike za kibernetsko varnost, ki je preiskalo strežnik demokratske stranke, v katerega so med kampanjo 2016 po ugotovitvah Muellerja vdrli Rusi. CrowdStrike je v skladu z utečenim postopkom pregledal kopijo strežnika, Trump pa je v pogovoru namignil, ali se original nahaja v Ukrajini, ker naj bi bil lastnik podjetja CrowdStrike Ukrajinec, kar sicer ne drži. Trump se je že večkrat vprašal, kje je strežnik in zakaj ga ni pregledal FBI, ter namigoval, da gre pri vsej zgodbi za zaroto demokratov, ki da so v tem našli izgovor za poraz na volitvah. FBI sicer ni našel pomanjkljivosti v delu CrowdStrika.

Spor demokratov s Pompeom

Demokrati hočejo že ta teden zaslišati več vpletenih v Trumpove prošnje Ukrajini za preiskavo Bidna. Med njimi je več bivših in sedanjih uslužbencev zunanjega ministrstva. A minister Mike Pompeo, ki je v Italiji, trdi, da je način, kako so jih demokrati poklicali na zaslišanja, poskus »vznemirjanja, nadlegovanja in neprimernega odnosa« in da bo storil vse, da to prepreči. Med drugim trdi, da so jim dali premalo časa za pripravo in pogovor s svetovalci. ba