Lucenka, ki so ga avgusta odpustili s položaja generalnega tožilca, sumijo, da je pomagal pri nezakonitih stavah, je za AFP dejala tiskovna predstavnica ukrajinskega preiskovalnega urada Anželika Ivanova. Preiskavo so odprli na prošnjo ukrajinskih poslancev, je dodala.

Čeprav zahteva poslanca Davida Arahamie iz stranke predsednika Volodimirja Zelenskega Služabnik naroda za odprtje preiskave še ni javna, je Lucenko že zanikal obtožbe. »Nekdo mora imeti bujno domišljijo, da me obtožuje tega, kar pravi gospod Arahamia,« je zapisal na Facebooku.

Prejšnji teden je žvižgač razkril, da je ameriški predsednik Donald Trump v telefonskem pogovoru poleti z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim skušal pritisniti na Kijev, da bi uvedli preiskavo zaradi očitkov korupcije na račun ukrajinske naftne družbe Burisma, član nadzornega odbora katere je bil sin nekdanjega podpredsednika ZDA Josepha Bidna.

Med drugim je Trump v pogovoru hvalil takratnega generalnega tožilca Lucenka in predlagal, da se ga obdrži na položaju. Po navedbah žvižgača se je Lucenko že v začetku leta zanimal za aktivnosti družine Biden v Ukrajini.

Lucenko je priznal, da se je o zadevi sestal z osebnim odvetnikom Trumpa Rudijem Giulianijem, a da ni odkril razloga, zakaj bi uvedel preiskavo proti Josephu in Hunterju Bidnu.

Zaradi t. i. ukrajinske afere v ameriškem kongresu potekajo preiskave pred impeachmentom oziroma postopkom odstavitve predsednika ZDA Donalda Trumpa.