»Kris je svojo prvo zmago že dosegel. Povezal je ljudi,« je bilo danes slišati v Kopru, ko je Larisa Štoka, predsednica društva Palčica Pomagalčica, sporočila, da so v doslej največji slovenski humanitarni akciji za Krisa z redko gensko boleznijo zbrali 3,7 milijona evrov. Znesek se bo v prihodnjih dneh zagotovo še povečal, saj donatorske in sponzorske pogodbe še vedno prihajajo v društveni nabiralnik. Ta je v teh dneh premajhen za vso pošto. »To je bila zmaga življenja in šola za življenje za nas vse,« je današnje veselje pospremila Štokova, Krisova starša Ana Jerak in Matteo Zudich pa s hvaležnostjo dodala, da so dobri ljudje njunemu sinu omogočili prihodnost, družini pa novo upanje.

Z učenci jokala v razredu

V zgolj enem tednu se je pred očmi Slovenije odvila akcija, kakršni še nismo bili priča. »Zvečer sva s Krisovo mamo Ano na facebooku objavili novico, da zbiramo denar za njegovo zdravljenje. Naslednje jutro smo v razredu z mojimi tretješolci jokali, ko smo videli, da se je samo v eni noči na računu nabralo 8000 evrov,« je razložila Štokova, sicer učiteljica razrednega pouka na koprski osnovni šoli Antona Ukmarja. Skupaj s Katarino Podgajski, prav tako učiteljico, sta prvi palčici pomagalčici, poleg njiju so v društvu še trije ustanovni člani, dobrodelni škratki pa so vsi, ki društvu pomagajo. Med njimi je že več kot sto primorskih gostinskih lokalov in hotelov ter več kot 20 javnih ustanov – od vrtcev, osnovnih in srednjih šol do fakultet in domov za upokojence, ki zbirajo zamaške.

Društvo obstaja komaj od letošnjega julija, njegovi prvi humanitarni začetki pa sodijo v lanski december, ko so obdarili 250 otrok. Skupaj z učenci so nato v pičlem mesecu zbrali 10 ton starega papirja in zbrana sredstva podarili otrokom v stiski. Čez poletje so otrokom pripravili počitniške pakete presenečenja, v katerih so se skrivali priboljški, ki počitnice naredijo zares počitnice. Pred šolskim letom so s pomočjo donacij priskrbeli vse šolske potrebščine za 49 otrok. Najbolj čustveno pa Štokova spregovori o akciji, ko so fantku omogočili, da je po štirih letih lahko znova objel očeta, ki je delal v tujini. Ne oče ne mama mu srečanja zaradi finančne stiske nista mogla omogočiti.

V akcijo sta šli »zeleni«

Učiteljici priznavata, da ju je tokratna akcija presenetila. »Lahko bi rekli, da sva šli v to zgodbo zeleni. Zato hvala vsem medijem in teleoperaterjem, da ste nama pomagali in naju opozarjali na pasti,« je danes dejala Katarina Podgajski. Ob pogledu na zbrani znesek so ju prevevali neizmerna sreča, hvaležnost, a hkrati tudi odgovornost do darovalcev in do vseh tistih, ki jim bodo s temi sredstvi še lahko pomagali. Glavnino zbrane vsote bodo namenili za Krisovo zdravljenje in rehabilitacijo, z denarjem, ki bo ostal, bodo nasmehe risali drugim pomoči potrebnim otrokom, zagotavljata gonilni sili društva: »Tega zaupanja ne bomo izigrali.« Ob namigih, da bi veljalo njuno majhno društvo zaradi uspešnosti širiti, sta previdni. »Smo zelo majhno društvo, smo zelo majhna država in tudi zelo majhni ljudje, a z malimi koraki se lahko veliko doseže. Še naprej bomo zaupali vase in ostali takšni,« je Štokova potegnila črto.

Ustanovni sili Palčice Pomagalčice sicer združuje matematika. Katarina Podgajski je na osnovni šoli Koper učiteljica matematike in tudi Štokova se je pred leti ukvarjala s pisanjem matematičnih delovnih zvezkov za prvo triado ter oblikovala nov način poučevanja geometrije. Svoje učence matematike med drugim uči s pomočjo rim in zgodbic, letos pa je otrokom približala tudi dobrodelnost. »Čutijo, da so del nečesa, kar je večje od njih samih,« pravi.