»Danes je praznik,« je ob današnjem odprtju razvojno-kontrolnega centra 4 (RKC 4) dejal predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič. Novo pridobitev je simbolično odprl skupaj s predsednikom vlade Marjanom Šarcem z vpisom v farmakopejo, knjigo farmacevtskega razvoja. Krka je prvi razvojno-kontrolni center dobila pred enajstimi leti, četrtega, ki pomeni po Colaričevih besedah nov razvojni mejnik, pa odpira ob 65-letnici delovanja. Krka zaposluje že preko 12.500 ljudi, od tega več kot polovico v tujini.

S 55,6 milijona evrov vredno naložbo, ki se razprostira v osmih etažah na skupaj 18.000 kvadratnih metrih, je novomeška družba skoraj podvojila dosedanje razvojno-raziskovalne in analizne zmogljivosti ter pomembno nadgradila razvojno-raziskovalno dejavnost. Ta je, kot poudarja Colarič, temelj Krkinega vertikalno integriranega modela, kar pomeni, da sami poskrbijo za vse, od proizvodnje učinkovine do končne prodaje.

Odpravili bodo ozka grla v razvoju

V najsodobnejših laboratorijih RKC 4 bo zaposlenih 317 raziskovalcev. Z novo pridobitvijo bodo odpravili ozka grla tako v razvoju kot nadzoru kakovosti. »Predvidevamo, da bomo s sedanjimi bistveno povečanimi kapacitetami zdržali nekaj let. Če smo še leta 2004 proizvedli 4,6 milijarde tablet in kapsul, jih danes več kot 15 milijard. In ker povpraševanje po kakovostnih in varnih izdelkih narašča, nas to vodi v nenehno povečevanje proizvodnje surovin in končnih izdelkov,« je povedal prvi mož Krke in mimogrede navrgel, »si pa čim prej želim situacijo, zaradi katere bi lahko podpisal nalog za gradnjo RKC 5.«

Kot pravi Aleš Rotar, član uprave in direktor razvoja proizvodnje zdravil, podjetje razvija 170 novih izdelkov, ki jih bo v prihodnjih letih predstavilo trgu, pri njihovem razvoju pa sodeluje več kot 700 raziskovalcev. »Pilotni obrat v osrčju RKC 4 nam omogoča, da vse procese z najsodobnejšimi metodami proizvodnje in analiznih tehnik kar najhitreje pripeljemo na trg, hkrati pa zagotavljamo skladnost z vsemi svetovnimi in zlasti evropskimi standardi.«

Šarec: »Krka ne tarna«

Krkina zdravila vsak dan jemlje 50 milijonov pacientov po vsem svetu. »Dolžni smo jim zagotavljati tako kakovostna, učinkovita in varna zdravila, ki jih nekateri jemljejo že leta, kot tudi nova zdravila z učinkovinami, ki šele prihajajo na trg.« Pri tem Rotar izpostavlja eno od Krkinih pomembnih »torišč« raziskovalnega področja, tako imenovane fiksne kombinacije, kar pomeni, da dve ali tri učinkovine združijo v eni sami zdravilni obliki.

Izdelki, ki jih je Krka začela tržiti v zadnjih petih letih, dosegajo skoraj 30 odstotkov prodaje, izpostavlja Colarič. Zato je nujno nenehno vlaganje v raziskave in razvoj, za kar Krka na letni ravni namenja desetino celotne prodaje. Devetmesečnih rezultatov v skladu s pravili borz danes ni razkril, je pa ponovil besede z letošnje skupščine, ko je dejal, da bo Krka letos zagotovo presegla načrtovano prodajo v višini 1,375 milijarde evrov, bistveno večji pa naj bi bil tudi dobiček, ki je bil načrtovan v višini 172 milijonov evrov. »V svetu slišimo, da se gospodarstvo ohlaja, surovine se dražijo, pritiski na prodajne cene pa ostajajo. Torej bo treba marsikaj postoriti. Treba je nadzorovati stroške, dati trgu čim več novih izdelkov in seveda graditi na starejših oziroma 'zrelih' izdelkih, saj jih je treba ves čas posodabljati,« je še dejal Colarič. Predsednik vlade Marjan Šarec pa je pohvalil Krko, češ da je eno redkih podjetij, ki »ne tarnajo«.