Nacionalno kazensko in upravno sodišče v Španiji (Audiencia Nacional) je uvedlo preiskavo proti zasebnemu podjetju za zaščito in varovanje oseb in premoženja UC Global, ki je bilo zadolženo za varovanje ekvadorskega veleposlaništva v Londonu. V središču preiskave sta prisluškovanje Julianu Assangeu in vohunjenje za njim v času, ko je tam bival. Novico je objavil El Pais, ki navaja, da je sodišče na podlagi dokumentov, izjav ter avdio- in videoposnetkov, ki jih je ta španski časnik razkril pred časom, vzelo pod drobnogled lastnika podjetja UC Global Davida Moralesa, nekdanjega pripadnika španskih posebnih mornariških enot. Njegovo podjetje je po izsledkih raziskovalnih novinarjev snemalo in posnelo vsak Assangeev korak in njegovo početje v prostorih veleposlaništva, tudi njegove pogovore z osebami, ki so ga obiskale, ter sestanke, ki jih je imel s svojimi odvetniki in sodelavci. Morales je vse te posnetke posredoval ekvadorski tajni službi Senain (Secretaría Nacional de Inteligencia) in ameriški obveščevalni agenciji Cia. Za slednjo je UC Global v prostore veleposlaništva, kjer je bival Assange, namestil kamere z mikrofoni in tako omogočil neposreden prenos v ZDA.

Po navedbah časopisa je bila povod za sodno preiskavo kazenska ovadba, ki jo je pred časom vložil Assange proti Moralesu in njegovemu podjetju UC Global zaradi kršenja pravice do zasebnosti in pravice tajnosti komunikacije med odvetniki in njihovo stranko. Assange obtožuje Moralesa tudi podkupovanja ter prisvajanja in pranja denarja.

Prisluškoval celo svojemu delodajalcu

UC Global s sedežem v španskem mestu Jerez de la Frontera je Morales ustanovil leta 2008 po vzoru zloglasnega ameriškega multinacionalnega podjetja za zasebno varovanje Blackwater. Ena prvih pogodb, ki jo je UC Global sklenil, je bilo varovanje dveh hčera tedanjega ekvadorskega predsednika Rafaela Corree (2007–2017) na evropskih tleh. Ko je Assange leta 2012 dobil zatočišče na ekvadorskem diplomatskem predstavništvu v Londonu, je Senain to podjetje najel za varovanje njihove stavbe. To je zunaj in znotraj stavbe namestilo tudi razne sisteme za prisluškovanje in videonadzor. Španski časnik piše, da je Morales prve ameriške stike navezal leta 2015 na sejmu varnostnih služb v Las Vegasu. Tam je menda svojemu sodelavcu omenil posel z Ekvadorjem, ki naj bi za podjetje pomenil, da so prišli v »prvo ligo«. Poslej je Morales čedalje pogosteje potoval v ZDA, razlog teh potovanj pa je bilo sodelovanje njegovih varnostnih ekip z ameriškim magnatom Sheldonom Adelsonom, tesnim prijateljem Donalda Trumpa.

Morales je prisluškoval celo svojemu delodajalcu Senainu brez njegove vednosti. Decembra 2017 je svojim sodelavcem naročil, naj prisluškujejo pogovoru med direktorjem ekvadorske obveščevalne službe Rommyjem Vallejom in Assangeem o načrtih, kako bi ta lahko zapustil veleposlaništvo z diplomatskim potnim listom. Dan po sestanku je ameriška vlada za Assangeem že izdala mednarodno tiralico.

Po prihodu na oblast leta 2017 je sedanji ekvadorski predsednik Lenin Moreno uvedel strožji nadzor nad Assangeem. Morales je tako dobil priložnost, da je dal na veleposlaništvo tajno namestiti sistem za videoprenos z zunanjim dostopom (streaming) in s tem ameriški Cii omogočil neposredno spremljanje dogajanja v prostorih, kjer je bival Assange. Po navedbah El Paisa je lastnik podjetja UC Global v enem od elektronskih sporočil svojim strokovnjakom naročil, naj namestijo tri prenosne kanale – »enega za Ekvador, drugega za nas in tretjega za X«. Tako ekvadorske tajne službe niso bile seznanjene s tem, da je imela dostop do informacij tudi Cia. Morales je dal mikrofone vgraditi tudi v ženska stranišča na veleposlaništvu, saj so se tja po navadi zatekli Assangeevi odvetniki, če so sumili, da jim prisluškujejo.