Minuli konec tedna je na ulicah Gorice potekal vse bolj prepoznaven festival Okusi ob meji oziroma Gusti di frontiera. Na eni od 413 stojnic, na katerih so predstavljali kulinariko kar 54 držav, se sta se znašli tudi penina in grenčica, poimenovani po dučeju, italijanskem fašističnem diktatorju Benitu Mussoliniju. Iz Slovenske kulturno-gospodarske zveze, katere cilj je zaščita pravic in interesov slovenske narodne skupnosti, so zato goriškemu županu Rodolfu Ziberni že poslali protestno pismo.

»Okusi na meji so postali nepogrešljiv dogodek, ki vsako leto privablja čedalje večje število gostov iz vseh krajev in predstavlja odlično turistično promocijo za naše mesto. Že iz naslova je jasno, da je to praznik kuhinje in prijateljstva, ki želi z raznoliko kulinarično ponudbo podirati vsakovrstne meje in predsodke. Žal je letošnjo nadvse uspešno izvedbo skalila prisotnost zelo spornega kioska, ki je obiskovalcem ponujal dučejevo grenčico in dučejevo penino,« je ogorčena Maja Humar, pokrajinska predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze. V pismu, ki so ga poslali goriškemu županu, glavnemu pokrovitelju festivala, so opozorili, da je dejanje zasebnika, ki je pod takšnim imenom prodajal svoje proizvode, žaljivo za vse demokratične ljudi, posebno pa za slovensko narodno skupnost. »Naj spomnimo, da je poveličevanje fašizma kaznivo dejanje. S sporno marketinško potezo se na tak način manj ozaveščenim obiskovalcem prikazuje lik italijanskega fašističnega diktatorja v prijazni luči in se prikriva gorje, ki ga je fašistični režim povzročil po svetu in še zlasti v naših krajih,« so dodali v zvezi in poudarili, da smo Slovenci zaradi tega plačali velik krvni davek.

Od župana Ziberne pričakujejo, da bo občina kot glavni pokrovitelj Okusov na meji ukrepala in se pogovorila z (ne)odgovornim podjetnikom ter preprečila, da bi se kaj takšnega v prihodnje ponovilo. Prireditev Okusi ob meji je letos podrla vse rekorde obiskanosti. V štirih dneh je festival po besedah organizatorjev obiskalo okoli 900.000 ljudi.