V Morii, ki je največje taborišče za begunce in migrante v Evropi, je v nedeljo izbruhnil požar, ki je nato sprožil nemire med jeznimi migranti. V požaru naj bi življenje izgubila ženska in otrok, 17 ljudi je bilo ranjenih.

To taborišče je namenjeno sprejemu največ 3000 ljudi, a jih je tam od prejšnjega tedna nameščenih že okoli 13.000. Več kot 40 odstotkov med njimi naj bi bilo otrok.

Zaradi razmer, v katerih so v tem taborišču prisiljeni bivati, je danes na Lezbosu protestiralo kakih 1500 migrantov, večinoma žensk in otrok ter starejših. Zahtevali so takojšen odhod z otoka in boljše bivanjske razmere, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedla policija.

Grška vlada je po požaru v taborišču v ponedeljek sprejela izredno odločitev, da migrante z Lezbosa preseli na celino in tako izboljša tamkajšnje razmere. Odločitev se nanaša predvsem na družine z otroki in bolne. Danes so jih na celino prepeljali 215.

Pospešili bodo azilne postopke

Atene so sicer odločile tudi, da bodo pospešili azilne postopke in do konca leta 2020 v Turčijo vrnili 10.000 migrantov. Cilj naj bi bil posamičen azilni postopek izpeljati v treh mesecev, prihodnji teden naj bi tudi spremenili azilno zakonodajo. To mora sicer potrditi še parlament. Zaposlili naj bi tudi dodatno osebje za obdelavo prošenj za azil. Atene so poleg tega že v ponedeljek okrepile patrulje obalne straže v Egejskem morju.

Celoten grški načrti bi sicer po ocenah analitikov lahko padel v vodo, saj Turčija migrantom ne preprečuje odhoda s svojih tal. Zaradi tega bo v Ankaro na pogovore s turškim notranjim ministrom Süleimanom Soylujem v četrtek odpotoval za migracije pristojni grški minister Jorgos Kumucakos, prav tako bodo v Ankari v četrtek francoski in nemški notranji minister, Horst Seehofer in Christoph Castaner, ter evropski komisar za migracije Dimitrisa Avramopulosa. V petek bodo nato odpotovali še v Atene.

Na grški otokih na vzhodu Egejskega morja je trenutno 30.000 migrantov, medtem ko jih je bilo še aprila 14.000. Gre za najvišjo številko po marcu 2016, ko sta EU in Turčija sklenili dogovor o migrantih. Tamkajšnji registracijski centri so namenjeni za sprejem manj kot 7000 ljudi.

Visoki komisariat ZN za begunce je danes v Ženevi Grčijo pozval, naj migrante zaradi slabih razmer, v katerih bivajo, hitro preseli na celino. Morio pa je danes obiskala delegacija francoske podružnice človekoljubne organizacije Oxfam, ki je tamkajšnje razmere označila za izjemno slabe.