Kot na svoji spletni strani navaja letalska družba, je Ljubljana največje slovensko mesto in že 19. evropska prestolnica, v katero bodo leteli. Brussels Airlines bo mesti povezoval vse dni v tednu, razen v soboto. Letalo iz Bruslja bo na Letališče Jožeta Pučnika poletelo ob 15.30 uri, nazaj pa ob 17.55.

Belgijska letalska družba je prva, ki je v luči težav Adrie Airways uvedla nove povezave z ljubljanskim letališčem. Del potnikov bo po stečaju prevzel tudi madžarski nizkocenovni letalski prevoznik WizzAir, ki je v zimski sezoni 2019/2020 sicer ukinil letalsko povezavo iz Ljubljane v Bruselj, znova pa bo letel s 31. marcem 2020.

Propad Adrie Airways, ki je prepeljala približno polovico vseh potnikov ljubljanskega letališča, odpira priložnosti tujim letalskim družbam. Največ zanimanja tujih letalskih družb naj bi bilo še za linije v Frankfurt, München, Zürich in Dunaj. Med interesenti naj bi bili, poleg matične, tudi preostali Lufthansini hčerinski družbi - Austrian Airlines in Swiss.

Že prisotni prevozniki krepijo povezave

Povezave pa krepijo tudi že prisotni prevozniki. Air France je število letov povečal s šest na 13 tedensko, obenem pa se številu potnikov prilagaja z večjim letalom. Družba LOT Polish Airlines je število letov povečala s sedem na osem tedensko, zadnje čase pa pogosto letijo tudi z večjim letalom boeing B737.

Air Serbia je na svoj vozni red že poleti dodala Niš, na liniji Ljubljana-Beograd pa se večjemu številu potnikov prilagajajo z uporabo airbusov A319 namesto letal znamke ATR. Montenegro Airlines je število letov povečal s štiri na pet tedensko, ruski Aeroflot pa namesto s suhoji leti z airbusi A319. Družba Turkish Airlines medtem ohranja obseg, a bo po navedbah Fraporta po potrebi zagotovila večja letala.