Po poročanju irske radiotelevizije RTE, ki se sklicuje na dokumente, ki so jih iz Londona poslali v Bruselj, alternativni predlog Londona predvideva vzpostavitev enotnega irskega trgovinskega območja, ki bi bilo omejeno predvsem na hrano in področje kmetijstva, ostalo blago pa bi moralo skozi carinske kontrole. Te bi bile vzdolž obeh strani meje, a od pet do deset milj (osem do 16 kilometrov) od mejne črte. Registriranemu blagu bi od carinske postaje do meje sledili s pomočjo globalnega sistema pozicioniranja (GPS).

Predlog po ocenah nemške tiskovne agencije dpa najverjetneje ne bo zadovoljil kritikov, saj, kot kaže, predvideva le premik mejnega nadzora v notranjost in se mu ne izogne.

Še preden je Združeno kraljestvo uradno objavilo svoj predlog, se je nanj že odzvala Irska. Namestnik irskega premierja Simon Coveney je ocenil, da predlog ni resen in nima možnosti za uspeh, poroča spletni medij Politico.

Irsko varovalo, katerega namen je preprečiti vzpostavitev trde meje na irskem otoku po brexitu, je za Britance najbolj sporen del dogovora z EU. Zaradi njega je britanski parlament že trikrat zavrnil ločitveni dogovor z EU, ki ga je z Brusljem izpogajala vlada nekdanje premierke Therese May.

Vzpostavitev trde meje velja za grožnjo miru

To varovalo, poznano po angleškem izrazu "backstop", predvideva vzpostavitev enotnega carinskega območja EU in Združenega kraljestva, v katerem ne bo ne carin ne kvot, bodo pa veljale skupne zunanje carine.

Britanski premier Boris Johnson meni, da irsko varovalo pomeni ujetost Velike Britanije v EU in želi, da bi ga odstranili iz sporazuma. Verjame, da bi bilo dogovor mogoče doseči na vrhu unije 17. in 18. oktobra, obenem pa vztraja, da bo država 31. oktobra izstopila iz unije z dogovorom ali brez njega.

Na meji med Irsko in Severno Irsko trenutno ni mejnega nadzora. Vnovična vzpostavitev t. i. trde meje med Irsko in Severno Irsko velja za grožnjo velikonočnemu sporazumu iz leta 1998, ki je končal desetletja prelivanja krvi na Severnem Irskem.