S skrbjo za vrt si lahko pridelajo zdravo domačo zelenjavo in sadje, prispevajo k večji samooskrbi z neoporečnimi pridelki, si zmanjšajo strošek za prehrano in hkrati poskrbijo za svoje zdravje. Tako si z ohranjanjem svojega življenjskega stila vzdržujejo psihično in seveda tudi fizično kondicijo, kar je pri starejših osebah še posebno pomembno. 

Dejavnost na svežem zraku

Urejanje vrtnih gredic namreč pomeni za starejše ljudi tudi zelo pomembno telesno aktivnost na svežem zraku, ki več kot le nadomesti sicer vedno zaželeno in še vedno koristno telovadbo med štirimi stenami, kadar ni druge priložnosti. Za urejanje vrta namreč nista potrebna posebna motivacija in samoprepričevanje, da je telesna aktivnost nujna za ohranjanje vitalnosti telesa in duha. Še več. Delo na prostem omogoča tudi lažji stik s sosedi. Druženje se zgodi spontano, za klepet se ni treba posebej dogovarjati, saj se zgodi ob naključni priložnosti. Tako se ohranjajo socialne vezi v sosedskem okolju. To pa ponuja tudi priložnost za izmenjavo izkušenj pri skrbi za ves vrt ali za posamezne vrtnine. Pa najsi gre za večletne izkušnje ali nova spoznanja ob novih sadikah. Saj veste, več glav več ve.

Kam po nasvete?

Vendar se prav lahko zgodi, da morda sosedovim nasvetom ne zaupate povsem, morda jih prav dobro ne razumete, morda podvomite celo v lastne izkušnje … Nenazadnje sodoben čas vnaša tudi v vrtnarjenje nova in nova dognanja. V takih primerih je seveda treba poiskati odgovor še kje drugje. Na pomoč vam tako lahko priskoči sodobna tehnologija. Da se ne bi spet zaprli med štiri stena za domačim računalnikom, lahko kar na vrtu samem poiščete odgovor na vprašanje, ki vas bega. Toda kako?

S pomočjo mobilnega telefona, na katerega si seveda naložite ustrezno aplikacijo, ki vas vodi skozi številna vrtna opravila. Lahko si nastavite opomnik za posamezna dela, preverjate »dobrososedske odnose« posameznih vrtnin, sledite setvenemu koledarju, spremljate obvestila o boleznih in škodljivcih in podobno. Vse to pomaga na poti pridelave zdrave domače zelenjave. In še več. Na podoben način lahko s pomočjo mobilnega telefona poiščete odgovore še na številna druga vprašanja. Da o tem, da vas lahko kdor koli kadar koli pokliče ali da vi kogar koli kadar koli poiščete, niti ne govorimo.