Najvišji dolgoročni prihranki

Uporaba zemeljskega plina v desetih letih obratovanja ogrevalnega sistema, v primerjavi z drugimi energenti, zagotavlja najvišje prihranke. To so potrdili na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani s študijo ekonomičnosti ogrevalnih sistemov. Po njihovem izračunu hiša energijskega razreda E (bolj potratna hiša velikosti 180 m2), ki za ogrevanje uporablja kotel na zemeljski plin, v desetih letih obratovanja ogrevalnega sistema prihrani za več kot 10.000 evrov stroškov ogrevanja. To pomeni, da bodo uporabniki pri menjavi starega kotla na olje z novim na zemeljski plin – po odbitih stroških začetne investicije – v desetih letih prihranili 10.000 evrov in več.

»Pri zemeljskem plinu je v primerjavi z drugimi energenti najugodnejša tudi začetna naložba. Vgradnja kotla na zemeljski plin na ključ stane od 3000 evrov, investicija pa se povrne v pičlih treh letih. Prav zdaj je ugoden trenutek za menjavo energenta, saj so cene kurilnega olja precej visoke. Za liter olja morajo uporabniki sedaj odšteti skoraj en evro,« pojasnjuje Urban Odar, direktor GIZ za distribucijo zemeljskega plina.

Zemeljski plin prehitel kurilno olje

Po zadnjih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) so najpomembnejši viri za ogrevanje v gospodinjstvih lesna goriva, na drugem mestu pa je zemeljski plin, ki je tako po pomembnosti prehitel kurilno olje, ki je na tretjem mestu. Četrti najpomembnejši vir je daljinsko ogrevanje.

Še naprej nizke cene

Cene zemeljskega plina so se v zadnjih letih močno znižale in ostajajo na nizki ravni. Po zadnjih objavljenih cenah SURS-a 1 kWh zemeljskega plina za gospodinjstva stane manj kot 6 centov (0,056 EUR/kWh). Električna energija je podatkih SURS-a skoraj trikrat (0,162 EUR/kWh) dražja od zemeljskega plina. Vredno razmisleka.

Več na www.zemeljski-plin.si.