Stališče, ki ga imajo do zakonskih predlogov Levice delodajalci in sindikati, delijo tudi najpomembnejši akterji v političnem prostoru, torej v vladi in v parlamentarnih strankah. Potem ko so predstavniki podjetij v petek protestno zapustili ekonomsko-socialni svet, predstavniki delavcev pa so jih pri tem podprli, se je v nedeljo oglasil predsednik vlade Marjan Šarec. Na spletnem družbenem omrežju facebook se je zavzel za socialni dialog in Levico pozval k previdnosti pri »obvozih mimo ekonomsko-socialnega sveta«. Strinjal se je tudi s tem, da se ne sme ponoviti zgodba o zvišanju minimalne plače, ki ga je predlagala Levica in na ekonomsko-socialnem svetu ni bilo obravnavano. Ni pa se opredelil do poziva sindikatov, naj zagotovi, da koalicijski poslanke in poslanci ne bodo glasovali za zakone, ki niso bili predmet socialnega dialoga. Trenutno je v parlamentarnem postopku več takih predlogov Levice: za dela prost dan na prvi šolski dan za starše iz zasebnega sektorja, za zvišanje urne postavke za študente in za ukinitev dopolnilnega zavarovanja.

Koalicija je svarila Levico

Poudarjanju pomembnosti socialnega dialoga in kritiki Levice so se danes pridružile tudi parlamentarne stranke, ki so odgovorile na našo prošnjo. V koalicijskih strankah so poudarili, da je Levica odgovorna za blokado ekonomsko-socialnega sveta, saj, kot pravijo v stranki upokojencev, preveč rada operira z ultimati. V Stranki Alenke Bratušek in v Stranki modernega centra trdijo, da so Levico večkrat opozorili na zanemarjanje socialnega dialoga. V opozicijski Novi Sloveniji pa so odgovornost pripisali vladi, ki naj bi se skupaj z Levico pomembnih družbenih vprašanj lotevala enostransko, kar je po njihovem že leta značilnost levih vlad. »To kaže na neustrezno razumevanje demokracije in pomanjkanje uveljavljene politične kulture,« pravijo. Dodajajo, da je »kakovosten socialni dialog pravi odgovor tudi na izzive nove dobe, kot so digitalizacija in nove oblike dela. Vladi svetujemo, da prisluhne vsem socialnim partnerjem in dialog v okviru ekonomsko-socialnega sveta čim prej obnovi.«

Levica: Kritike deležni samo naši zakoni

Levica je že prejšnji teden pojasnila, da socialni partnerji ne morejo omejevati ustavno zagotovljene pravice poslank in poslancev, da vlagajo zakone v parlamentarni postopek. Ob tem so pripomnili, da so kritike socialnih partnerjev deležni samo zakoni, ki koristijo večini ljudi, ne pa tudi zakoni, ki koristijo bogatim. Poudarili so še, da zakoni iz usklajevanja na ekonomsko-socialnem svetu pogosto pridejo »izmaličeni«.

V sindikatih so sicer v petek pojasnili, da se z vsebino zakonskih predlogov Levice strinjajo, moti pa jih dejstvo, da ti zakoni niso predmet socialnega dialoga, kot je sicer pravilo za zakonske predloge koalicije. Opozorili so, da bi lahko nekoč mimo njih šli tudi predlogi z drugačno, protidelavsko vsebino.