Šestim roparjem, domnevno pod okriljem znane mednarodne kriminalne združbe Rožnati panter, je januarja lani v tretjem poskusu uspelo na razstavi Zakladi mogulov in maharadž v Doževi palači v Benetkah ukrasti par platinastih uhanov in broško ter diamante, s čimer so njihovega lastnika, katarskega šejka Hamada bin Abdulaha Al Tanija, oškodovali za okoli sedem milijonov evrov.

Beneško sodišče je organizatorja ropa, 60-letnega hrvaškega državljana Vinka Tomića, v petek obsodilo na pet let in štiri mesece zapora ter 800 evrov kazni, njegovo desno roko, 55-letnega srbskega državljana Dragana Mladenovića, pa na šest let zapora in tisoč evrov kazni, poročajo hrvaški mediji. Primer je delno zaključen, saj je sodnik zavrnil dogovor o priznanju krivde trojice, šesti član, ki je na begu, pa se skriva doma v Srbiji.

»Skupina je povzročila veliko sramoto Italiji in njenim policistom ter zamajala ugled države in njeno varnost,« je ob izreku kazni pojasnil sodnik. Šesterici je zares uspel spektakularen podvig: Tomić je na silo odprl stekleno omaro z nakitom, dva kolega sta njegov podvig zakrila s svojima telesoma, še dva sta bila na straži. Rop je trajal pičlih 30 sekund, peterica je mirno zapustila muzej ter pobegnila z avtom, v katerem jih je čakal šesti sodelavec. Sramoto si je nakopal tudi organizator ropa Tomić, saj naj bi ga razkrili na podlagi na facebooku objavljenih fotografij. Na nekaterih je namreč nosil prstan, kakršnega je na posnetkih iz palače nosil eden od roparjev.