Ena zgodovinsko najpomembnejših katedral v malem britanskem mestu Ely v Cambridgeshiru je bila pred tednom dni polna mačkov, psov, podlasic, morskih prašičkov in celo ptic, opazili so celo enega osla. Nenavadna druščina se je zbrala na pogrebu slavnega mačka Garfielda, zvezde družbenih omrežij, ki je svet zapustil, ko ga je na parkirišču trgovine julija zadel avto. Star je bil 12 let.

Nesrečno usodo je Garfield dočakal pred lokalno trgovino, zaradi katere je zaslovel. Gre za supermarket Sainsbury v Elyju, kjer je kupce zabaval s svojimi dogodivščinami in pretegovanjem na kavču ob vhodu v trgovino, postal pa je tudi spletna zvezda z več tisoč sledilci na facebooku.

Maša za živali in ljudi

Njegovega pogreba v mestni katedrali, kjer imajo vsako leto mašo za hišne ljubljenčke, se je udeležilo 450 ljudi, ki so s seboj pripeljali svoje hišne ljubljenčke, spominsko slovesnost pa sta vodila kanonika James Garrard in Jessica Martin, ki je s seboj pripeljala tudi svojega reševalnega psa Gonza. Maša je minila v slavljenju življenj živali v lokalni skupnosti, ki so od kanonikov prejele tudi blagoslov, nekateri pa so se z govori spomnili na svetle trenutke, ki jih je prinesel Garfield.

Cate Caruth, ki je o mačku Garfieldu napisala celo knjigo, je dejala, da je bil Garfield, za katerim je žaloval ves Ely, hišni ljubljenček za tiste, ki niso mogli imeti svojega, da se je dotaknil tisočih življenj po svetu in da maša ni namenjena le njemu, ampak vsem, ki so izgubili svojega živalskega prijatelja: »Ko se spominjamo Garfielda, se spominjamo vseh teh živalskih prijateljev.« Končala je pozitivno: »Kot bi rekel fiktivni Garfield: 'Nisem zares odšel. Odpravil sem se le novi pustolovščini naproti.'«

Polepšal jim je dan

Garfieldu so se od julija, ko je poginil, poklonili tudi mnogi uporabniki facebooka. Svoje spomine nanj je na primer delil J.J. Senior, ki je delal kot varnostnik v trgovini Sainsbury. »Tam sem kot varnostnik delal nekaj let. Vrhunec mojega dneva je bil, ko se je trgovina zaprla in sem ga moral odnesti ven, da ne bi ostal zaklenjen v njej, ter sem mu rekel: 'Greva, Garfield, čas je, da gremo domov.' Enkrat smo dobili pritožbo, da je nekdo pustil mačka v škatli za čevlje. Ko smo pogledali posnetke varnostnih kamer, smo videli, da je Garfield vanjo skočil sam in za seboj zaprl pokrov. Srečni spomini, žalosten dan.« Lauren Sherreard, še ena njegova oboževalka, pa je napisala: »Kako žalostno. Še to jutro sem ga videla, kako počiva pred vrati. Počivaj v miru, gospod Sainsburys.«