Sodišče je danes ob začetku procesa zavrnilo zahtevo enega od odvetnikov obtoženih, da bi sojenje potekalo za zaprtimi vrati, ker je bil eden od obtoženih v času domnevnih prekrškov mladoleten, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zvezni generalni tožilec Peter Frank je sojenje označil za enega najbolj pomembnih na področju skrajnega desničarstva.

Osmerica moških, starih med 21 in 32 let, naj bi lani septembra oblikovala skrajno desno teroristično organizacijo. Zbirali naj bi se z namenom, da uresničijo svoje politične cilje, med katerimi je nasilna vstaja. Domnevno so načrtovali nasilne napade proti priseljencem, političnim nasprotnikom, novinarjem in gospodarstvenikom. Eden od njih je obtožen tudi nasilnega napada na skupino mladih v Chemnitzu pred enim letom.

Preiskovalci sumijo člane skupine, da so skušali pridobiti polavtomatsko orožje za morebiten napad v Berlinu 3. oktobra lani, na dan nemški enotnosti.

Sojenje naj bi predvidoma trajalo do najmanj aprila prihodnje leto, na njem pa bodo zaslišali okoli 75 prič. V okviru zaslišanj bi lahko postalo bolj jasno, kaj točno so skrajni desničarji načrtovali in kako razvejana je bila njihova mreža. Obtožence so aretirali pred enim letom.