Po Molasovih besedah bo precej višja tudi vsota neplačanih računov, ki jih je za seboj pustil britanski Thomas Cook. To so sprva ocenili na 200 milijonov evrov, a je Molas izpostavil, da britanski velikan samo osmim hotelskim verigam v Španiji dolguje 100 milijonov evrov.

Od 500 hotelov, ki jim grozi takojšnje zaprtje, jih je 100 odvisnih zgolj od Thomasa Cooka, ostalim hotelom pa je britanski turistični velikan letno pripeljal med 30 in 70 odstotkov gostov, Molasa še povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Turistična industrija je po propadu Thomasa Cooka sicer že sestavila krizni načrt, ki ga bo 7. oktobra predstavil minister za turizem Reyes Maroto. Takrat bo potekalo zasedanje španskega odbora za turizem, na katerem bodo naslovili tudi vprašanje zračnih povezav s Kanarskimi otoki.

Analitiki se namreč bojijo, da bo vpliv na Kanarskih otokih še večji kot drugod, saj so otoki priljubljena zimska destinacija turistov iz severne Evrope. Ta sezona je pred vrati, Thomas Cook pa je opravil okoli 30 odstotkov zračnih linij. Njegov propad pomeni, da je vprašljivih 1,3 milijona letalskih sedežev, je izpostavil Molas.

Molas je vlado pozval naj vzpostavi kontakt z Ryanairom in ga pozove k vnovičnem premisleku o zaprtju svojih baz v Španiji, od katerih so tri na Kanarskih otokih. Po njegovih besedah je namreč kritičnega pomena, da irski prevoznik ohrani svoje letalske povezave v Španiji.