V osrčju hišnih preiskav, ki so potekale na Obali, se je kot osumljeni znašel visoki uslužbenec policije. Po neuradnih podatkih kriminalist Matjaž Hrovatin, vodja skupine kriminalistov, ki na Policijski upravi Koper preiskujejo kazniva dejanja s področja drog. Pri posebnem oddelku specializiranega državnega tožilstva smo preverili, česa je osumljen, in kot so razkrili, kriminalista sumijo kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Posebni oddelek je pri šefu skupine za preiskovanje kaznivih dejanj v povezavi z mamili hišno preiskavo izvedel v sodelovanju s policijo, dodali so še, da so kriminalistu odvzeli prostost.

Tudi ob službo

Po našem poizvedovanju, ali kriminalist še ima službo, so se oglasili tudi s koprske policijske uprave. Tamkajšnja tiskovna predstavnica Anita Leskovec je pojasnila, da je bila osumljenemu uslužbencu policije na podlagi sklepa generalne direktorice policije Tatjane Bobnar že 28. septembra izrečena izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi in prepoved opravljanja dela za čas trajanja postopka. »Odvzeto mu je bilo službeno orožje in onemogočen dostop do vseh internih evidenc policije,« je poudarila Leskovčeva, o sumih zoper sodelavca pa veliko ni mogla razkriti, saj policija v svojih vrstah ne more preiskovati, ker zakon o kazenskem postopku določa, da je to v domeni oddelka specializiranega državnega tožilstva, ki preiskuje uradne osebe s posebnimi pooblastili.

O ozadju kriminalnega posla, v katerega je bil domnevno vpleten Hrovatin, tako danes nismo izvedeli prav dosti, je pa iz sporočila Policijske uprave Koper razbrati, da se je Hrovatin sam ujel v past, ko so koprski kriminalisti zaradi preprodaje droge preiskovali nekoga drugega. Kriminalisti so pri zbiranju obvestil ugotovili, da slovenski državljan izvršuje kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. O sumu so obvestili okrožno državno tožilstvo v Kopru, ki je na podlagi zbranih podatkov odredilo izvajanje prikritih ukrepov zoper njega. »Z izvajanjem teh ukrepov so koprski kriminalisti septembra letos potrdili informacijo, da pri izvrševanju kaznivega dejanja sodeluje tudi kriminalist, zaposlen na Policijski upravi Koper,« je potrdila Leskovčeva.

Prijeta civilist in kriminalist

V primer so se vključili preiskovalci specializiranega državnega tožilstva. Koprska policijska uprava jim je ponudila potrebno podporo pri izvajanju operativnih ukrepov, kar je privedlo do prijetja obeh osumljenih, civilista in kriminalista. V nadaljevanju je posebni oddelek specializiranega tožilstva izvedel nujna preiskovalna opravila za zavarovanje sledov in predmetov iz domnevnega mamilarskega posla, zaradi katerega Hrovatinu, ki je bil še do minule nedelje šef kriminalistov za preiskavo kaznivih dejanj s področja drog, grozi do deset let zapora.