Vlačilec Bourbon Rhode v lasti francoskega podjetja Bourbon Offshore je v četrtek v boju z orkanom Lorenzo potonil kakšnih 1200 navtičnih milj stran od otoka Martinique v Malih Antilih v vzhodnem Karibskem morju. 14-članski posadki, med katero je tudi hrvaški kapitan Dino Miškić, naj bi se uspelo pravočasno rešiti na rešilne čolne, enega s tremi preživelimi ukrajinskimi mornarji so uspeli najti v soboto zjutraj. Reševalne ekipe naj bi še isti večer odkrile drug, prevrnjen čoln, v bližini katerega naj bi plavalo truplo, so sporočili iz francoskega podjetja, a informacija še ni uradno potrjena.

Na odprtem morju lahko preživijo kar nekaj časa

Iskalno-reševalni ekipi gre na roko lepše vreme s šibkejšimi vetrovi in manj srditimi valovi. Strokovnjaki so glede preživelih optimistični – reševalni čolni so namreč ustvarjeni ravno za slabe razmere ter za oddajanje signalov ladjam ali letalom. Težava pa je, ker tri, oziroma morda samo še dva čolna iščejo na zelo obširnem območju sredi oceana. »Če se jim je uspelo izkrcati v čolne, in verjamem, da se jim je, potem imajo na njih dovolj hrane in vode, da lahko dlje časa preživijo tudi na odprtem morju,« hrvaški mediji citirajo izkušenega mornarja, ki se je javil na facebooku.

V javnost so ob tem prišle za podjetje Bourbon Offshore ne tako prijetne informacije. Pred dvanajstimi leti se je namreč v bližini škotske obale najprej prevrnila, tri dni kasneje pa med pripravami na reševalno akcijo potonila še ena ladja, Bourbon Dolphin, pri čemer je umrlo osem norveških mornarjev. Po številnih sodnih postopkih je podjetje dve leti kasneje prejelo več kot pol milijona evrov kazni, saj za kapitana naj ne bi zagotovilo dovolj časa in izobraževanj. Za prevzem dolžnosti naj bi imel na voljo pičlo uro in pol.

Za hrvaški portal Morski.hr se je javil pomorščak, ki je za podjetje Bourbon Offshore delal do leta 2011. »Okoli leta 2005 je kakovost zamenjala kvantiteta, proizvodnjo ladij so prestavili na kitajsko, kar je bila napaka,« je pojasnil mornar, ki je zaradi občutljive teme želel ostati anonimen. Ladje naj bi sicer bile v skladu z evropskimi varnostnimi standardi, a bolj ali manj le med pregledi. »Hitijo in pri tem varčujejo. Plovila ne uredijo tako, kot bi morali, zato gre ta na vodo le napol izpraven,« je komentiral.