Šesterica je ukradla nakit z razstave Zakladi mogulov in maharadž, ki je del zasebne zbirke nakita neprecenljive vrednosti katarskega šejka Hamada bin Abdulaha al Tanija.

Sodišče v Benetkah je organizatorja ropa, 60-letnega hrvaškega državljana Vinka Tomića v petek obsodilo na pet let in štiri mesece zapora, njegovo »desno roko«, 55-letnega srbskega državljana Dragana Mladenovića pa na šest let zapora, danes poroča Jutarnji list. Dodaja, da je sodnik delno zaključil primer, potem ko je zavrnil dogovor o priznanju krivde trojice članov skupine, medtem ko je šesti član na begu in se skriva v svoji domovini Srbiji.

Zavarovalnica Lloyds od obsojencev in obtožencev zahteva sedem milijonov evrov, ki jih je morala plačati lastnikom ukradenega nakita. Sojenje je potekalo po hitrem postopku, kar pomeni, da je sodba že pravnomočna.

Jutarnji list danes izpostavlja, da je sodnik v Benetkah izpostavil, da je skupina »povzročila veliko sramoto celotni Italiji in njenim policistom« ter »zamajala ugled države in njeno varnost«.

Roparjem je v začetku januarja 2018 v tretjem poskusu uspelo ukrasti par platinastih uhanov in broško ter diamante. Pred tem so v tednu dni še dvakrat poskušali ukrasti nakit, potem ko so v Doževo palačo vstopili kot obiskovalci.

Tomić je na silo odprl stekleno omaro, v kateri je bil nakit, medtem ko sta dva člana kriminalne združbe s svojima telesoma zakrila njegovo dejanje pred ostalimi obiskovalci, še dva člana pa sta stražila. Po ropu so se mirno odpravili iz muzeja do avtomobila, v katerem jih je čakal šesti član, navaja zagrebški časnik.

Dodaja, da so Tomića razkrili s pomočjo fotografij, ki jih je objavljal na svojem Facebooku. Na nekaterih fotografijah je imel prstan, kakršnega je imel eden od roparjev v Doževi palači. Tomića naj bi iskali tudi v Švici zaradi podobne kraje nakita med razstavo Baselworld 2011. Vrednost ukradenega nakita v Baslu marca 2011 je ocenjena na osem milijonov švicarskih frankov.

Zaenkrat ni znano, kdo od zaposlenih v Doževi palači je izklopil alarmno napravo, medtem pa je skupina v »30 sekundah« pobrala nekaj milijonov evrov vreden nakit, še piše Jutarnji list. Hrvaški mediji so lani poročali, da gre za žensko, ki naj bi bila prav tako na begu.

Hrvaška policija je konec lanskega leta v sodelovanju z italijanskimi kolegi na podlagi evropskega pripornega naloga prijela štiri hrvaške državljane člane skupine ter jih nato izročila Italiji. Italijanski kriminalisti so celotno operacijo izročitve poimenovali Most vzdihljajev po najbolj znanem beneškem mostu, ki povezuje Doževo palačo z nekdanjim zaporom.