Čeprav so slovenski odbojkarji še drugič postali evropski podprvaki, pa po tekmi niso skrivali razočaranja. Ne nazadnje se finale ne igra, temveč zmaguje. Kljub temu so vsi po vrsti priznali, da je bila Srbija včeraj boljša nasprotnica, in ji za uspeh tudi športno čestitali. »Tokrat so bili boljši Srbi. Dobro so igrali v bloku in v obrambi, imeli smo težave v napadu, saj nam ni uspelo zaključiti kljub dobremu sprejemu. Enostavno nismo našli rešitve v napadu. V drugem, tretjem in četrtem nizu so naredili po štiri točke razlike, kjer nam ni uspelo zaključiti kljub dobremu sprejemu. To je tista konstantnost v igri za menjavo, ki nam je tokrat manjkala in ki je odločila zadnje tri nize. Naši navijači so fenomenalni in še enkrat bi se rad zahvalil vsem, ki so bili z nami. Bili so neverjetni. Da smo nastopili v finalu, se lahko zahvalimo samo njim. Žal mi je le, da jim nismo mogli prinesti zlata,« je po porazu tekmo opisal kapetan Slovenije Tine Urnaut, ki je bil s 115 doseženimi točkami na prvenstvu najboljši posameznik v slovenski vrsti.

Da niso pokorili Evrope, tako kot je to pred dvema letoma v Carigradu prav proti Srbom uspelo košarkarskim kolegom, je bilo žal tudi Mitji Gaspariniju. A Primorec je v isti sapi dodal, da se s soigralci še ne zavedajo, kaj jim je uspelo doseči v zadnjih treh tednih. »Ponoviti tisto srebrno medaljo izpred štirih let je velik dosežek. Seveda smo si vsi želeli korak dlje, vendar v finalu nismo prikazali takšne igre, kot smo jo v Stožicah skozi celotno prvenstvo. Uspeh je zagotovo velik, a malce je prisotnega razočaranja, saj je izgubiti finale vedno težko. Čez nekaj časa se bomo seveda veselili te srebrne medalje,« je dejal Mitja Gasparini.

Finale v Parizu si je poleg več tisoč slovenskih navijačev v živo ogledal tudi slovenski športni in politični vrh. Ob predsedniku Evropske odbojkarske zveze Aleksandru Boričiću sta sedela tako nekdanji prvi mož Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič kot predsednik države Borut Pahor. »To ni konec pravljice, to je njen nov začetek. Iskrene čestitke,« je na twitterju zapisal Borut Pahor. Da se je pravljica sploh zgodila, je imel veliko zaslug tudi selektor Slovenije Alberto Giuliani, ki je tako ponovil uspeh svojega rojaka in predhodnika na klopi Andree Gianija. »Res je, želeli smo si te zmage, vendar zdaj ne smemo biti razočarani zaradi osvojenega drugega mesta, saj smo si ga res zaslužili. Na poti do sem smo premagali dve izmed najmočnejših reprezentanc sveta, Rusijo in Poljsko, zato moramo biti, čeprav se to zdi v tem trenutku zelo težko, enako srečni,« je dejal Alberto Giuliani.

Pri zmagovalcih je bilo veselje ob že tretjem evropskem naslovu in prvem po letu 2011 razumljivo nepopisno. Srbski mediji so za mojstra oklicali svojega selektorja Slobodana Kovača, ki je še lani s Slovenijo osvojil deveto mesto na svetovnem prvenstvu, vajeti srbske reprezentance pa prevzel pred vsega dobrim mesecem dni. »Še preden sem postal selektor, sem govoril, da ima Srbija sijajno ekipo. Gre za fenomenalno skupino igralcev. Nisem napravil čudeža, le vrhunske igralce sem sestavil v celoto in jih prepričal, da so sposobni uspeha. Pokazali so izjemno potrpežljivost, disciplino in prikazali fantastično igro. Sloveniji nismo dovolili, da igra tako, kot je doma pred svojimi navijači. Z izjemo prvega niza se niso razigrali,« je zatrdil Slobodan Kovač.

Slovenska reprezentanca je sicer proti domovini s pariškega letališča Charles de Gaulle poletela že včeraj zvečer, na brniško pa je prispela danes okoli pol druge ure zjutraj. Danes ob 17. uri jo v središču Ljubljane čaka še velik sprejem. Na njem se bodo odbojkarjem pridružili tudi kolesarska šampiona Primož Roglič in Tadej Pogačar ter kajakaši s svetovnima prvakoma Evo Terčelj in Nejcem Žnidarčičem na čelu.