Savdska Arabija se turistično odpira svetu. Državljani 49 držav lahko od zdaj tja potujejo z vizumom, pridobljenim ali elektronsko ali ob prihodu na eno od ducat letališč v Savdski Arabiji. Med temi državami so vse članice Evropske unije in še deset drugih iz stare celine, med katerimi pa niso Albanija, Severna Makedonija, Srbija ter Belorusija, Moldavija in trojica s Kavkaza. Z zahodne poloble sta za zdaj dodani Kanada in ZDA, iz preostalega sveta pa Avstralija, Nova Zelandija, Kitajska s Hongkongom in Macaom ter Brunej, Japonska, Singapur, Malezija, Južna Koreja in Kazahstan. »Odprtje tujim turistom je zgodovinski trenutek za našo državo,« je ob objavi odločitve o dostopnejših vizumih dejal predsedujoči savdski komisiji za turizem in nacionalno dediščino Ahmed al Hatib.

Sodobnim turističnim tokovom nenaklonjena konservativna kraljevina je do zdaj izdajala vizume muslimanskim romarjem, poslovnežem za nujne obiske, imigrantskim delavcem, ki praviloma prihajajo iz muslimanskih držav, ter redkim obiskovalcem. Za turistični vizum bo treba odšteti 117 dolarjev in še DDV, veljal pa bo eno leto za bivanje v Savdski Arabiji do 90 dni.

Salmanova vizija 2030

Odpiranje turističnim tokovom je del gospodarske strategije kronskega princa Mohameda bin Salmana, ki ob sproščanju nekaterih družbenih omejitev razmišlja tudi o koncu navezanosti države na naftne prihodke. Savdsko Arabijo sicer obišče okoli 40 milijonov muslimanskih romarjev na leto, s klasičnimi turisti pa želijo število obiskovalcev že do leta 2022 dvigniti na 60 milijonov, čez eno desetletje pa na kar 100 milijonov. Temu primerno naj bi se prihodki od turizma v bruto nacionalnem proizvodu dvignili s sedanjih treh na deset odstotkov, zaposlovanje v tem sektorju pa znatno zmanjšalo sedanjo okoli 12-odstotno nezaposlenost. Ogromen turistični načrt, poimenovan Vizija 2030, je Salman zastavil že pred dobrimi tremi leti z napovedano gradnjo letovišč ob dvestokilometrski obali Rdečega morja po vzoru Egipta in s pridihom savdske notranjosti s seznama Unescove dediščine, v katero se je kot prva leta 2008 vpisala savdska Petra oziroma arheološko najdišče Madain Saleh. Gradnja osnovne infrastrukture in letališča je že stekla, prve goste v letoviščih na obali, kjer ne bodo veljala stroga verska pravila kraljevine, pa naj bi sprejeli leta 2022.

Pravila ravnanja in oblačenja

Za turiste v drugih delih države, z izjemo Meke in Medine, ki sta odprti zgolj za muslimane, pa je Savdska Arabija že objavila seznam kršitev spodobnosti, ki zajemajo neprimerno oblačenje, fotografiranje drugih brez njihovega privoljenja, javno izkazovanje ljubezni, predvajanje glasbe v času molitev, pljuvanje, smetenje itd. Zagrožene kazni se gibljejo od 50 do 6000 rialov (12 do 1500 evrov). Ob spoštovanju obnašanja v javnosti pa turistkam ne bo treba nositi za Savdijke v javnosti zapovedanih oblačil. Pokrita bodo morale imeti ramena in kolena, ne pa tudi las. Nadzor nad spodobnostjo skupaj z izrekanjem kazni bo v rokah redne policije in ne verske nravstvene policije, ki tudi v tej muslimanski državi počasi izgublja glavno vlogo pri uveljavljanju šeriatskega prava in obrambi verskega obnašanja. de