Slovenska odbojkarska reprezentanca je po letu 2015 še drugič na evropskem prvenstvu osvojila srebrno medaljo. Potem ko je bila pred štirim leti od njih boljša Francija, je morala tokrat v Parizu premoč priznati Srbiji. Igralci selektorja Alberta Giulianija so se v velikem finalu uspešno kosali z nasprotnikom le v prvem nizu, nato pa močno popustili in klonili z 1:3 (19, –16, –18, –20). Sloveniji se je v finalu še kako poznala nerazpoložena klop, ki je močno pogrešala poškodovanega podajalca Gregorja Ropreta.

Kako zelo so si Slovenci želeli postati evropski prvaki, se je dalo razbrati že iz njihovih izjav pred finalom. Vsi po vrsti so zatrjevali, da četudi so na poti do zadnje stopničke premagali tako svetovne prvake Poljake kot evropske Ruse, niso naredili še nič. Čeprav jih je po polfinalu čakala naporna pot iz Ljubljane v Pariz, pa so tekmo pričakali bolj spočiti kot Srbi, ki so v petek odpor gostiteljev Francozov zlomili po pravi srhljivki ter šele po več kot dveh urah in pol. A utrujenost se je odbojkarjem selektorja Slobodana Kovača poznala le v prvem nizu. Če so na začetku še držali stik s Slovenijo in z delnim izidom 4:0 zaostanek 3:5 spremenili v vodstvo s 7:5, so v naslednjih minutah povsem popustili. Slovenski odbojkarji so bili odlični v blok obrambi in še boljši na sprejemu, tekmeca pa so prekašali tudi na servisu. Na polovici niza so sicer vodili le za točko, a v končnici povsem zbežali in si priigrali kar šest zaključnih žog. Drugo je za vodstvo Slovenije za 1:0 izkoristil Mitja Gasparini.

A tako kot že v polfinalu so Srbi tudi v finalu v nadaljevanju pokazali povsem drug obraz. Močno so popravili servis in v napadu uspešno vršili pritisk. Niz je bil v njihovo korist pravzaprav odločen, še preden se je dobro začel, saj jim je uspelo nanizati sedem zaporednih točk. Selektor Slovenije Alberto Giuliani je krizne minute skušal prekiniti s polminutnim odmorom in tudi z zamenjavo, saj je na igrišče poslal Tončka Šterna, a je bilo vse zaman. Srbi so v končnici vodili za devet točk (21:12), prednost pa brez težav zadržali do zaključka niza. Za njihov uspeh je bil ključen blok, saj so jih vpisali kar osem, medtem ko Slovenci le enega.

Slaba predstava Slovenije se je iz drugega prevesila v tretji niz. V njihovi igri je bilo preveč napak, čutiti pa je bilo tudi pomanjkanje pravih energije in zanosa, ki sta ju krasila na začetku obračuna in skozi večino prvenstva. Pri Srbiji sta blestela Uroš Kovačević in Aleksandar Atanasijević, ki sta s silovitimi udarci pošiljala žogo v nasprotnikovo polje. Slovencem tedaj ni pomagala ne podpora okoli 5000 navijačev v AccorHotels Areni ne Alen Šket in Žiga Štern, ki sta vstopila v igro, saj so tudi ta niz izgubili prepričljivo (18:25).

Sloveniji se ni več uspelo pobrati. Na plano je prišla utrujenost nosilcev igre, ki so delali vse več napak, premalo razpoložena pa je bila tudi klop, ki je bila zaradi odsotnosti Gregorja Ropreta za nameček krajša. Korak s tekmecem so držali le do izida 7:7, nato pa omagali in morali priznati premoč Srbiji, ki se je razveselila svojega tretjega naslova najboljšega na stari celini.

Poljakom v tolažbo bronasta medalja

Bronasto medaljo na evropskem prvenstvu je osvojila reprezentanca Poljske, ki je v malem finalu s 3:0 (24, 22, 21) premagala Francijo. Med 6400 gledalci je bilo veliko število poljskih navijačev, ki so pred tem bržkone pričakovali, da se bo njihova vrsta na turnirju borila za zlato. Najbolj učinkovita pri Poljakih sta bila Wilfredo Leon z 18 točkami in Michal Kubiak s 14, pri domačih pa je bil znova najbolj razpoložen glavni zvezdnik Earvin Ngapeth z 18 točkami, 13 pa jih je dodal še Trevor Clevenot.