Čeprav si je slovenska reprezentanca veliko obetala tudi od nedelje, ko je bil na sporedu finale kajakašev v slalomu, je bil »slovenski dan« na svetovnem prvenstvu v kajaku in kanuju na divjih vodah v Seu d'Urgellu v Španiji sobota, ko so kolajne padale ena za drugo. Najprej je bronasto v slalomu kanuistov osvojil Luka Božič, nato pa sta za kolajni najžlahtnejšega leska poskrbela Eva Terčelj v slalomu kajakašic in Nejc Žnidarčič v spustu kajakašev. Pravi manjši polom so medtem danes doživeli kajakaši v slalomu, saj se nikomur ni uspelo uvrstiti v finale. Najbolj je razočaral Peter Kauzer, ki je ob kazni 50 sekund zasedel šele 35. mesto, v uteho pa je slovenski reprezentanci, v kateri sta bila še Nik Testen (21. mesto) in Martin Srabotnik (25.), vsaj to, da si je priborila olimpijsko kvoto.

Luka Božič je bil tako v polfinalu kot finalu na progi najhitrejši, a je obakrat tretje mesto zasedel zaradi dotika in kazni dveh sekund; je pa res, da je v finalu zaradi tega v spodnjem delu tudi več tvegal, kar se mu je obrestovalo. »Ta dotik si bom sicer zapomnil za vse življenje, a zaradi tega se vsaj zdaj ne obremenjujem. Res sem bil blizu zmage, a take napake so dogajajo tudi najboljšim. Vemo, da je nekaj favoritov izpadlo že v kvalifikacijah. Treba je tvegati, meni se je to v spodnjem delu nato obrestovalo,« je povedal po finalnem nastopu, v katerem je zaostal le za Francozom Cedricom Jolyjem in Špancem Anderjem Elosegijem in v katerem ni nastopil Benjamin Savšek, ki je zasedel 18. mesto.

Kmalu za bronom Božiča pa je za največji slovenski ženski uspeh v tem športu doslej poskrbela Eva Terčelj, ki je v slalomu kajakašic postala svetovna prvakinja. »V kajaku nikoli ne moreš napovedovati kolajne, kaj šele zmage. Vsak si jo seveda želi, toda za to je potrebno marsikaj. Zato o kolajni nisem razmišljala, nikoli si niti nisem predstavljala, kako bi bilo, če bi postala prvakinja. Mogoče bom zdaj ugotovila. Res sem presrečna, za zdaj še ne dojamem, kaj se dogaja,« je povedala Terčeljeva, ki jo je kolega Peter Kauzer po podelitvi kolajn zalučal v reko Segre. Tako Luka Božič kot Eva Terčelj sta Sloveniji priborila tudi olimpijsko kvoto, medtem ko je pri kanuistkah Alja Kozorog danes z 19. mestom ni, vseeno pa obstaja nekaj možnosti, da bo imela Slovenija v Tokiu svojo predstavnico, saj so kar štiri tekmovalke svoji državi priborile kvoto v obeh disciplinah, nastopijo pa lahko le v eni.

Najtesnejše možne zmage se je v soboto veselil Nejc Žnidarčič, ki je v sprintu tekmovalcev v spustu še četrtič postal svetovni prvak. Tokrat je drugouvrščenega Francoza Felixa Bouveta premagal za vsega stotinko sekunde, a kot je dejal sam, sicer ne preveč zadovoljen s svojim nastopom, se tega že kmalu ne bo spomnil nihče več, zlata kolajna pa bo ostala. Slovenci so po uspešnih kvalifikacijah, ki jih je dobil Anže Urankar, Žnidarčič pa je bil drugi, sicer pričakovali še kakšno medaljo, a na koncu ostali brez nje. Urankar je bil zaradi napake v spodnjem delu peti, mesto za njim je zasedel Tim Novak, Simon Oven pa je bil osmi. Pri kanuistih je bil Blaž Cof deveti.