Zadnji dan letošnjega februarja je 54-letni Josip Rođak zgodaj zjutraj čez balkon v prvem nadstropju družinske hiše pometal svoje štiri otroke, ki jih je pobral iz postelj. Pri padcu z višine petih metrov na beton jo je najhuje skupila sedemletna hčer, huje poškodovani sta bili tudi njena leto dni starejša in dve leti mlajša sestra, padec triletnika, ki ga je oče zadnjega vrgel v globino, so ublažile sestrice. Oče, ki se ga je nemudoma prijel vzdevek Pošast s Paga, se je na policijsko postajo odpeljal sam, nedolgo zatem so ga ovadili za štirikratni poskus umora na posebno krut način, zaradi česar mu grozi ena najvišjih kazni v zgodovini hrvaškega pravosodnega sistema – 50 let zapora.

Očitno pa do nje vendarle ne bo prišlo. Sodeč po oceni psihiatra je bil 54-letnik v času grozljivih napadov zmanjšano prišteven in bo zaradi duševnih motenj zagotovo milejše kaznovan. Rođak že nekaj časa pripor preživlja v zaporniški bolnišnici v Zagrebu, izredno slabo pa naj bi se počutil že takoj po aretaciji v Zadru. Postavili so mu diagnozo hidrocefalus oziroma vodenoglavost, ki bi lahko po mnenju hrvaških strokovnjakov ključno vplivala na odločitev o njegovi (ne)prištevnosti, kazenski odgovornosti in zmožnosti spremljanja sojenja. Vodenoglavost je rezultat prekomernega nastajanja možganske tekočine, ki pri odraslih povzroča povišan pritisk znotraj lobanje, ta pa se kaže z glavoboli, bruhanjem, motnjo zavesti in vida ter nemirom, razdražljivostjo in spremenjeno osebnostjo tistega, ki za njo trpi.

Bolan človek, ne pošast

Rođak je v sedmih mesecih s 120 shujšal na 90 kilogramov. Po neuradnih informacijah časnika Jutarnji list je z njim zelo težko govoriti, težave ima tudi s spominom. »Grozljivo je, kar je storil, a on ni nikakršna pošast, temveč človek s tako psihičnimi kot fizičnimi težavami,« je za časnik dejal njegov zagovornik Branimir Zorica.

Kakršna koli bolezen je za obtoženca olajševalna okoliščina. Čeprav še ni uradno, bo sojenje, ki se bo začelo 16. novembra, zaradi zaščite mladoletnih žrtev skoraj zagotovo zaprto za javnost. Za prvi dan so klicane štiri priče, za zdaj še ni znano, ali tudi mama otrok, ki pa se, ravno ker gre za otroke, pričanju ne more odpovedati. Družina je bila socialnim službam znana že pred usodnim dnem, odnosi v njej naj bi bili neurejeni. tak