»Imamo nekaj žog in starih blazin ter dotrajano zunanje športno igrišče. To je vsa naša oprema za pouk športne vzgoje,« pove Alenka Kovač, županja občine Osilnica, ki po podatkih iz letošnjega januarja šteje komaj 369 duš in se po številu prebivalcev skupaj s Hodošem uvršča na sam rep slovenskih občin.

»Veseli bomo tako denarnega nakazila kot športnih rekvizitov. Potrebovali bi zaščitno ograjo za zunanje igrišče, zunanja igrala, opremo za odbojko, košarko, nogomet, rokomet, nove žoge, kakšno kozo, letvenik, vrv, drog, torej kar koli. Vsakršne pomoči bomo zelo veseli,« še pravi Kovačeva, tudi mamica tretješolca, ki skupaj s še štirimi sošolci obiskuje osilniško podružnično šolo. Da bi širšo skupnost opozorili na njihove potrebe po novi opremi in morda koga spodbudili, da bi jim pomagal, jutri pripravljajo otroški tek, ki so ga poimenovali Tek Petra Klepca. Udeležilo se ga bo okoli 110 otrok iz okoliških šol in seveda peterica osilniških šolarjev pa tudi nekaj otrok iz bližnjih hrvaških šol.

Edino večnamensko dvorano si delijo z občani

Kot pojasnjuje Kovačeva, pouk športne vzgoje izvajajo v večnamenski dvorani, ki si jo delijo vsi prebivalci občine in jo uporabljajo tako za telovadbo kot za sestanke, izobraževanja, prireditve, razstave. Prav tako je manjše košarkarsko igrišče pri šoli namenjeno prebivalcem vseh devetnajstih vasi v občini, turistom, ki si želijo aktivnosti, ter uporabnikom centra šolskih in obšolskih dejavnosti. »Asfalt na igrišču je povsem dotrajan, razpokan, v ograji pa je več lukenj kot ograde same. Želimo si, da so naši otroci čim več zunaj in da bi imeli možnost spoznati vse športe, ki jih imajo na voljo drugi osnovnošolci,« razmere opiše Kovačeva. Igrišče bi radi prenovili, postavili otroška igrala, klopi in ga uredili kot nekakšen osrednji prostor za druženje, ki ga v Osilnici nimajo.

Podružnično šolo v Osilnici letos obiskuje pet otrok. Leta 2016, ko bi si šolsko klop delila le dva učenca, je ministrstvo za šolstvo odločilo po 180 letih neprekinjenega delovanja šolo zapreti, ker ni dosegala minimalnega številčnega standarda, to je pet otrok. A močna želja staršev in občine ter argumenti o demografski ogroženosti območja so vendarle prepričali vlado, da je odločila z januarjem 2017 šolo ponovno odpreti. »Za naš kraj je šola izjemnega pomena. Z njo živi ves kraj, saj predstavlja center kulturnega in izobraževalnega dogajanja,« dodaja Kovačeva. Ob tem upa, da se število mladih družin v Osilnici ne bo zmanjševalo oziroma da se morda priseli še kakšna družina. »Se pa zavedamo, da je vse odvisno od ponudbe delovnih mest. Če teh ne bo, tudi mladih družin ne bo,« še dodaja Kovačeva.

Šola zbira denar na tekočem računu SI56 0128 8010 0005 193 s pripisom Tek Petra Klepca. Če zbranih sredstev ne bo dovolj, bo ostalo primaknila občina, ki pa ima skladno s svojo velikostjo tudi enega najmanjših proračunov, to je okoli 650.000 evrov.