Mobilniki iz serije galaxy note slovijo predvsem po dveh stvareh. Po velikosti in po Samsungovem pisalu s pen. Kar zadeva velikost, naprava niti ne odstopa tako zelo od konkurence in tudi sicer med splošno rabo ni čutiti bistvene razlike v primerjavi z drugimi napravami najvišjega cenovnega razreda. Ko pa pritisnete na gumb na spodnji desni strani mobilnika in na dan potegnete pisalo s pen, se zgodba nekoliko spremeni.

Ne razumite narobe. V dlani še vedno držite zgolj mobilnik, a hkrati tudi dlančnik. Pisalo omogoča pisanje beležk, ki jih naprava nato prevede v tipkano besedilo. Za to storitev je sicer treba nekoliko pobrskati, a prepozna tudi slovenščino, četudi je zapis v slabše čitljivih kracah. Poleg tega lahko označujete izrezke besedil ali fotografij, pripisujete opombe in še marsikaj drugega. Ker pisalo zaznava intenzivnost pritiska konice ob zaslon, omogoča tudi likovno izražanje. Za novo generacijo pa so pisalo še dodatno nadgradili, da zdaj deluje kot daljinec za mobilnik. S premikanjem pisala in pritiskom na gumb lahko brskate po fotografijah, s klikom na gumb lahko tudi fotografirate ali začnete snemati videoposnetek, z določenimi drugimi gestami pa prestavljate med načini fotografije in kamerami. Za nekatere nedvomno koristno. Ker ob tem vihtite tanko paličico, izkušnja nekoliko spominja na Harryja Potterja. Manjkajo zgolj čarobne besede.

Kamera ponuja veliko

Čeprav je glavna posebnost mobilnika pisalo s pen, se s tem ne izčrpajo njegove kvalitete. Kamera ponuja veliko. Opremljena je z zdaj že standardno trojico širokokotne in ultraširokokotne kamere ter teleobjektiva. Standardno in nekoliko širše zajemanje kadra omogoča tudi prednja kamera. Fotografije so v dobrih svetlobnih razmerah izredno lepe, je pa kontrast barv nekoliko privit navzgor. Travniki na fotografijah bodo bolj zeleni in spomini lepši. Pri neugodnih svetlobnih razmerah pa imajo težave vsi mobilniki. Tudi ta. Sebki z zameglitvijo ozadja so odlični, ko izklopite umetno zaljšanje, pa boste lahko prešteli tudi vse svoje pore. To govori v prid natančnosti kamere. Nočni način ne navduši.

Tudi pri snemanju imamo veliko ponudbe. Najvišja možna ločljivost je UHD oziroma 3840x2160 slikovnih pik. Pri isti ločljivosti je mogoče snemati tudi s 60 sličicami na sekundo. Naprava omogoča stabilizacijo slike med snemanjem, a tedaj ločljivost pade na FHD oziroma 1920x1080. Ob tem je mogoče (zaradi stabiliziranja) zaznati zamujanje slike za premiki kamere. Med zabavne zamisli lahko prištejemo še možnost sprotnega ostrenja oziroma zameglitve ozadja med snemanjem, a rezultati niso vrhunski. Včasih ostrenje preklaplja pravilno, kadar je v kadru več ljudi, pa je vse skupaj met kovanca. Pogoste so tudi napake, ko zamegli del glave, drugega pa izostri.

Velik zaslon v »mali« napravi

Zaslon prekriva skoraj celotno prednjo stran mobilnika in se razteza prek stranskih robov. Zato se še vedno dogaja, da kakšno aplikacijo nehote zaprete, a ne prav pogosto. Slika je čudovita in svetla, ne gre pa pričakovati čudežev. V močnem soncu tudi na tem telefonu ne boste uživali v filmih. Hkrati pa napravo preganjajo nekatere oblikovalske odločitve.

Galaxy note 10+ v višino meri 162,3 milimetra in ima diagonalo 172,7 milimetra. Je torej 0,3 milimetra višji od lanskega nota 9, a s kar dodatnih 10,7 milimetra diagonale. Kako je to mogoče? Odstranili so obrobo na čelu in bradi. Telefon ima zdaj bistveno večji zaslon, je tudi bistveno bolj pregleden, hkrati pa v roko in žep sede skoraj enako kot predhodnik. To je izrednega pomena. Note 10, ki v višino meri vsega 151 milimetrov, ima enako diagonalo kot note 9. Problem je le, da podatki o diagonali pri note 10 in 10+ niso povsem resnični.

Ko napravo držimo pokonci, je diagonala takšna, kot trdijo. Brez pripomb. Ko telefon obrnemo v ležeči položaj, pa nastopi problem z luknjo za kamero na sredini čela. Kdor pravi, da ga pri videih to ne moti, laže. Vidiš jo. Še posebej, ko je slika svetla. Zato na youtubu slike večinoma ne raztegneš čez celoten zaslon. Pri standardnem youtube formatu je resnična diagonala videa tedaj 150 milimetrov (22,7 milimetra manj od siceršnje). Pri netflixu in hbo go, kjer slike (za zdaj) niti ni mogoče raztegniti čez luknjo, pa je največja možna diagonala slike 165 milimetrov. To pomeni, da se je v najboljšem primeru med gledanjem filmov diagonala v primerjavi z note 9 povečala za vsega 3 milimetre oziroma skoraj 8 milimetrov manj, kot bi se brez luknje. Isto se zgodi z igrami.

Ko smo na slovenski predstavitvi mobilnika postavili vprašanje, zakaj luknje niso spravili v kot, kjer je manj moteča, so odgovorili, da je sredinski položaj ugodnejši za sebke. Morda res. A kaj, ko je hkrati slabši za še eno od zanimivih storitev mobilnika. Telefon omogoča snemanje uporabnikovega obraza med snemanjem dogajanja na zaslonu naprave. Gre za koristno storitev, če pripravljate kakšno predstavitev na mobilniku ali pa na spletu objavljate svoje igranje videoiger. Če bi bila kamera postavljena v enega od kotov, bi v najslabšem primeru zajemala od zgoraj in s strani. V trenutnem položaju v ležeči postavitvi zajema od strani in v podbradek. Neugodno.

Odlična rešitev za bixbyja

Vračajo se tudi nekatere klasične Samsungove napake. Odklepanje z obrazom je sicer hitro, a moramo nato še enkrat podrsati po zaslonu, da ga odpremo. Tipalo za prstni odtis pod zaslonom ni bliskovito, a je zadovoljivo, ko prst položimo na pravo mesto. So pa ukinili poseben gumb za osebnega asistenta bixbyja, kar je krasno. Sploh nas ne moti, da so ga poenotili z gumbom za vklop naprave. Zažene se, če gumb držite dalj časa. Diskretno in pošteno. Končno volk sit in koza cela. Izpostaviti gre tudi zmogljivo baterijo, ki je ob zmerni rabi zdržala skoraj cela dva dneva.

Galaxy note 10+ ima skoraj vse, kar bi od premijskega telefona pričakovali. Vključno z visoko ceno, a brez posebnega vhoda za slušalke. Prav zaradi cene, ki v maloprodaji znaša 1099 evrov, si morate pred nakupom postaviti naslednja vprašanja: ali mobilnike dojemate kot nakit, ali potrebujete tako velik zaslon in ali nameravate redno uporabljati pisalo s pen?