zsledki raziskave kažejo še, da ima vsak deveti otrok teh staršev napravo, pametni telefon ali tablico, s katero se lahko poveže na internet. Vsak drugi starš (64 odstotkov) pa je pritrdilo, da njihovi otroci na spletu preživijo preveč časa.

Starši kot najbolj nevarno spletno tveganje za otroke prepoznavajo škodljivo spletno vsebino, kot je spolnost ali nasilje (27 odstotkov), možna odvisnost od interneta (26 odstotkov) in skrb, da bo otrok prejel anonimno sporočilo oz. vsebino, ki ga bo nagovarjala v nasilne ali druge neprimerne aktivnosti (14 odstotkov), še kaže raziskava. Kar šest od desetih družin vprašanih staršev pa ima neposredno izkušnjo s škodljivostjo spleta za otroke, največ v obliki izpostavljenosti škodljivim vsebinam in odvisnostjo od spleta.

Vprašani starši se za spremljanje in nadzor nad uporabo spleta njihovih otrok poslužujejo različnih metod. Polovica staršev preverja zgodovino uporabe na otrokovih napravah, 35 odstotkov jih je na otrokove naprave namestilo zaščitne starševske aplikacije, 33 odstotkov vprašanih pa otrokom odvzame naprave po pretečenem dovoljenem času uporabe.

Ob tem 81 odstotkov staršev, ki so sodelovali v raziskavi, verjame, da je skupna odgovornost staršev in šol, da otroke učijo o spletni varnosti, jim razložijo nevarnosti, ki jim pretijo med brskanjem po internetu, in tako zmanjšajo morebitna tveganja. Hkrati 86 odstotkov staršev meni, da so sami bolj primerni sogovorniki otrok kot šole za razlago te teme, saj jim otroci bolj zaupajo.

Vendar pa je le 42 odstotkov staršev skupno za pogovor o tej tem s svojimi otroki namenilo več kot pol ure. Kot največji izziv pri pogovoru 60 odstotkov staršev izpostavlja razlago groženj na način, ki bo otrokom razumljiv. 51 odstotkov jih navaja, da je velik izziv doseči, da bodo otroci grožnje jemali resno, 42 odstotkov vprašanih pa se sprašuje, kako odvrniti otroke, da ne bi podlegli pritiskom vrstnikov.

Mednarodno raziskavo je za družbo Kaspersky, ki je globalna ponudnica kibernetskih varnostnih rešitev, izvedlo podjetje za tržne raziskave Savanta na vzorcu 8793 staršev otrok med sedmim in dvanajstim letom v 20 državah po svetu.