Sporočilo gibanja mladih za podnebno pravičnost je jasno: dovolj je besed, treba je nemudoma ukrepati. To je bil eden od poudarkov današnjega protesta na ljubljanskih ulicah, ki se ga je po podatkih organizatorjev udeležilo osem tisoč ljudi v Ljubljani in 13 tisoč po vsej Sloveniji. To ni bil le protest za podnebno pravičnost, ampak tudi za ekonomsko, socialno, razredno oziroma vsakršno pravičnost. Pozivi k uporu proti kapitalističnemu razredu, ki je svet pripeljal pred vrata podnebne katastrofe, so veli iz govorov na odru na Trgu republike, prav tako iz glasbenega performansa, številnih plakatov – »Kompostirajmo kapitalizem«, »Okoljska kriza je razredni boj«, »Skupaj proti izkoriščanju«… – in pesmi Srečka Kosovela z naslovom Kličem vas.

Protestniki niso imeli le konkretnih zahtev (deset glavnih so objavili na družbenih omrežjih), ampak so svoj upor usmerili tudi proti konkretnim ljudem. Te sta ponazarjala velikanski lutki predsednika vlade Marjana Šarca in ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek. Sprevod je izpred parlamenta nadaljeval pot proti sedežu vlade in ministrstvu za infrastrukturo.

Učenje politične aktivnosti

Med udeleženci shoda je bilo veliko osnovnošolcev in srednješolcev. Med njimi tudi pet učenk OŠ Toneta Čufarja, ki si v rokah držale transparente z napisi »Kdaj, če ne zdaj«, »Ljudje smo edine živali« in »SOS«, pri čemer je O ponazarjal Zemljo. »Prišle smo, ker gre za našo prihodnost in za naše naslednike. Nekateri deli sveta so bolj onesnaženi, zato bi morali manj onesnaženi deli pomagati bolj onesnaženim. Vlada bi morala prepovedati plastiko in embalažo,« je dejala Izabela Justina, ki je enako kot njene sošolke lahko izostala od pouka, ker so ji starši napisali opravičilo.

To se ne zdi najboljša ideja Gregorju Kovačiču Bajtu, predstavniku srednje generacije, sicer pa walfdorskemu učitelju, ki je bil navdušen nad izvirnostjo in uporniškim zanosom, s katerim so mladi v skorajda karnevalskem vzdušju nosilcem oblasti sporočili, da imajo dovolj dajanja prednosti kapitalu pred okoljem in človekom. »Dijake in učence je treba naučiti, da postanejo politično aktivni s tem, da prevzamejo odgovornost za neopravičeno uro, ki mora slediti izostanku od pouka, ne nazadnje je tudi Greta Thunberg zapustila šolo, ne da bi ji to dovolili učitelji. Toda naš šolski sistem ne spodbuja sprejemanja odgovornosti, ampak poslušnost in pokornost sitemu. Ustvarja delavce sistema,« je dejal in napovedal, da je le vprašanje časa, kdaj bodo mladi zaradi neodzivnosti vlade po zgledu rumenih jopičev in borcev za demokracijo v Hongkongu ubrati agresivnejšo taktiko.