Skozi zgodovino so praktično vse civilizacije uporabljale parfume. Od dišečih kroglic pod pazduhami do dišeče soli za kopeli. Parfumi in dišave so se v zgodovini uporabljali tudi kot kadila, v modernih časih pa dišave uporabljamo v prostorih ali vozilih, največkrat pa seveda za lastno počutje in, kot smo nekje prebrali, za samoizražanje. Povej mi, kakšen parfum uporabljaš, in povem ti, kdo si, bi lahko rekli. Danes se bomo po dolgem času spet lotili najdražjih in najprestižnejših artiklov (ne ravno široke) potrošnje. Večina parfumov, ki jih bomo danes predstavili, ima visoko ceno, tudi zaradi tega, ker so jih nalili v stekleničke iz zlata in dragih kamnov. Mnogih niti ni mogoče kupiti, serije so bile premajhne ali pa so svojo ceno dosegli na dražbah.

Shumukh 1,17 milijona evrov

Trenutno najdražji parfum na svetu pravzaprav ni samo dišava, ki jo Guinnessova knjiga uvršča na vrh najdražjih dišečih vodic. Ne. Gre tudi za (samo eno) steklenico, ki je okrašena z največ dragimi kamni na svetu. V začetku leta so parfum Shumukh razstavljali v dubajskem trgovskem središču Dubai Mall, zdaj pa, če smo prav sledili njegovi poti, pri podjetju The Spirit of Dubai pravzaprav čakajo kupca, ki si bo privoščil to razkošno povezanost dišav, oblikovanja, zlata in diamantov. Še nekaj podrobnosti: steklenička je izdelana iz muranskega stekla, okrašena je z zlatim sokolom, arabskimi konji, vrtnicami in globusom. Na steklenički je kar 3571 diamantov, topazov in biserov, dvema kilogramoma 18-karatnega zlata pa so dodali še pet kilogramov srebra. Steklenička stoji na podstavku, ki je visok 1,97 metra. Kaj pa vonji? V treh letih in po 494 preizkušanjih so največji mojstri na svetu pripravili tri litre parfuma z notami jantarja, sandalovine, mošusa, turške vrtnice, pačulija… Na koži naj bi se vonj dragocene vode zadržal več kot 12 ur.

DKNY Golden Delicious Million Dollar Fragrance Bottle 910.000 evrov

Parfum, ki so ga predstavili leta 2011, je bil rezultat sodelovanja med modno oblikovalko Donno Karan oziroma njeno znamko DKNY in izvrstnim ameriškim oblikovalcem Martinom Katzem. Šlo je samo za eno, bogato okrašeno stekleničko, v kateri je bilo 100 mililitrov parfuma. Okroglo (zlato in srebrno) jabolko je obdano z 2700 belimi diamanti, sodeluje pa tudi 183 rumenih safirjev, če naštejemo samo najpomembnejše kamne, ki tvorijo obrise New Yorka. Parfuma ne morete kupiti, za milijon dolarjev so ga prodali na dobrodelni dražbi.

Clive Christian No. 1 Imperial Majesty Perfume 195.000 evrov

Ko govorimo o parfumih, ki jih je mogoče tudi kupiti, lahko rečemo, da najdražji prihajajo iz angleške parfumerije Clive Christian. Svoj parfum No. 1, ki ga je sicer mogoče dobiti za 333 evrov (30 mililitrov), so leta 2005 prelili v deset pollitrskih stekleničk in ga zaračunali več kot 200.000 dolarjev. Jasno, spet je šlo za kristalno stekleničko (v kateri je v glavni vlogi vodica tahitijske vanilje), okrašeno z diamanti in 18-karatnim zlatom. V ceno je bila vključena tudi dostava z Bentleyjevo limuzino.

Chanel Grand Extrait 10.000 evrov

Leta 1922 je modna hiša Chanel prišla na trg s svojim prvim parfumom No. 5 (vonj vrtnic in jasmina), ki ga je zasnoval francosko-ruski parfumer Ernest Beaux. Menda je Coco Chanel zahtevala, da najslavnejši parfum diši po ženski. Parfum, ki ga na svetovnem spletu omenjajo kot Chanel Grand Extrait in je v posebno dragi steklenički, naj bi bil na voljo za 4000 evrov (za 30 mililitrov). Na uradni spletni strani Chanela pa je trenutno najdražji parfum Maisons d' Art Les Exclusifs De Chanel – Extrait, katerega 50 mililitrov stane 10.000 evrov.

Baccarat Les Larmes Sacrees de Thebes 6200 evrov

Slovit francoski proizvajalec kristala Baccarat je v devetdesetih letih najprej prišel na trg prestižnega nakita, leta 1998 pa so na trg izstrelili tudi 1500 prestižnih piramidnih stekleničk parfuma iz njihovega slavnega stekla. Vonj po mirti iz te omenjene prestižne serije naj bi stal več kot 6000 evrov za 30 mililitrov, je pa treba reči, da smo v spletni prodaji našli originalno stekleničko s certifikatom, ki je s poštnino stala »samo« 1000 dolarjev. Ni pa nam uspelo preveriti, koliko parfuma je bilo še v njej.

Hermès 24 Faubourg 1400 evrov

Za mnoge najboljši moderni parfumer Maurice Roucel je leta 1995 za francosko modno hišo Hermès izdelal parfum, poimenovan po naslovu njihove trgovine v Parizu. Naredili so 1000 stekleničk parfuma, ki ponuja mešanico pomarančnega cvetja, jasmina, tiare, pačulija, dišeče kanange, perunike, vanilje, sandalovine… Cena parfuma, ki ga dobite v trgovinah, se za 30 mililitrov giblje v okolici 100 evrov. Originalna verzija iz leta 1995 v okrašeni steklenički je bila veliko dražja… Tudi zato, ker je ta parfum uporabljala Lady Di.

Caron Poivre 1100 evrov

Caron je ena izmed najbolj prestižnih parfumerij na svetu in najstarejša, ki še vedno vztraja samo pri parfumih. Poivre je francosko ime za poper in parfum so razvijali dolga leta, menda kar desetletja. Leta 1954 je tako nastal njihov najboljši parfum, primeren tako za ženske kot za moške. Pod parfum, v katerem se najbolj čuti kombinacijo rdečega in črnega popra, se je podpisal mojster dišav Michel Morsetti, stal pa naj bi okoli 1000 dolarjev. Ob petdesetletnici so napolnili 300 prestižnih stekleničk po 7,5 mililitra in jih prodajali po 1100 evrov.

Joy by Jean Patou 800 evrov

Francoski parfumer Henri Almeras (1892–1965) je konec dvajsetih let izdelal dišečo vodico za francoskega bogataša in modnega oblikovalca Jeana Patoja (1880–1936). Dišava v steklenički s 30 mililitri je bila namenjena dvigu samozavesti v času velike depresije in med drugim vsebuje kar 10.000 jasminovih cvetov ter 28 cvetov vrtnic. Enostavno originalno stekleničko je oblikoval arhitekt Louis Süe. Joy in Chanel No. 5 veljata za velika zgodovinska tekmeca. Na Amazonu stane 30 mililitrov dišave Jean Patou Joy Parfum Flacon Luxe 600 dolarjev.

JAR Bolt of Lightning 700 evrov

JAR je okrajšava za Joela A. Rosenthala, slovitega ameriškega umetniškega draguljarja iz Bronxa, ki deluje v Franciji. Rosenthal je ob mnogih kreacijah iz zlata in dragih kamnov tudi idejni oče parfuma, katerega vsaka steklenička (30 mililitrov) je natančno ročno izdelana. Dišava, ki je luč sveta zagledala leta 2001, naj bi imela največ cvetlični vonjev po zrelih jabolkih, pomaranči, mošusu, rdečem ribezu, dalijah in še čem. Zanimivo, Rosenthal je parfum promoviral kot vonj, ki ostane v zraku takoj po udaru strele.

Annick Goutal Eau d'Hadrien 420 evrov

Parfum Eau d’Hadrien so izdelali leta 1981 kot rezultat sodelovanja med pianistko, manekenko in podjetnico Annick Goutal (1946–1999) ter enim najboljših francoskih parfumerjev Francisom Camailom. Nastala je ena najlepših dišav vseh časov. Parfum, ki ga lahko uporabljajo tako ženske kot moški, ima z naskokom največ citrusovih not, v današnjem času pa ga je v nevpadljivi steklenički mogoče dobiti za kakšnih 100 evrov. Če si zaželite 450-mililitrsko stekleničko, bo skoraj štirideset let po nastanku stala okoli 400 evrov.