Protesti z zahtevo po odstopu al Sisija bodo po napovedih potekali tudi ta konec tedna, začeli naj bi se že danes, poročajo tuje tiskovne agencije.

Oblasti so ob številnih aretacijah po protestih tudi blokirale ali prekinile internetne povezave in spletna mesta, da bi preprečile kakršnokoli javno nasprotovanje predsedniku al Sisiju, opozarja HRW.

Proteste proti eni najbolj avtoritarnih vlad na Bližnjem vzhodu so sprožili viralni videoposnetki izgnanega poslovneža Mohameda Alija. Ta posnetke objavlja iz Španije, v njih pa Sisija in vojsko obtožuje korupcije. Sisi vse obtožbe zavrača.

Odvetniki pridržanih so na družbenih omrežjih objavili posnetke, ki pričajo, da so pripadniki varnostnih sil ljudi aretirali samo zato, ker so bili "na napačnem mestu ob napačnem času", ali pa so imeli na svojih telefonih do oblasti kritično vsebino, opozarja HRW.

Vlada je v Kairu, Aleksandriji in drugih mestih razporedila uniformirane varnostnike, pa tudi varnostnike v civilu, ki so naključno ustavljali mimoidoče, jih zasliševali ter prisilili, da pokažejo vsebino na svojih mobilnih telefonih in računih na družbenih medijih.

HRW je egiptovske zahodne zaveznike pozval, naj ustavijo vojaško pomoč, dokler vlada ne preneha s "hudimi kršitvami mednarodnega prava", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svetovni voditelji bi morali priznati, da vojaška pomoč nasilnim silam Egiptu ne bo prinesla stabilnosti in da Egipt potrebuje vlado, ki bo spoštovala pravice in svoboščine egiptovskega ljudstva, je opozorila direktorica HRW za Bližnji vzhod in Severno Afriko Sarah Leah Whitson.