Kako zaužijete več mikroplastike? S pitjem vode iz plastenk ali s pitjem skodelice čaja iz brezhibne vode? Na presenečenje kanadskih raziskovalcev je v nekaterih primerih odgovor čaj. Krivi naj bi bili predvsem premijski čaji nekaterih proizvajalcev, ki so prenehali uporabljati običajne papirnate čajne vrečke in presedlali na nekakšno plastično tkanino.

Raziskovalci s kanadske univerze McGilll v Montrealu so kupili štiri različne vrste čaja s plastičnimi vrečkami, iz njih vzeli čajne liste, prazne vrečke pa so pomočili v vodo, segreto na 95 stopinj Celzija. Ugotovili so, da je ena sama vrečka v vodo oddala 11,6 milijarde mikroplastničnih in 3,1 milijarde še manjših, nanoplastičnih delcev.

Raziskovalci opozarjajo, da so količine mikroplastike, ki jih oddajajo plastične vrečke za čaj, nekaj velikostnih redov večje od količin, ki so jih raziskave doslej našle v drugi hrani. Raziskovalka Laura Hernandez sicer opozarja, da bi do razlik lahko prišlo, ker so se osredotočili na najmanjše delce, hkrati pa je dodala, da je h količini gotovo pripomoglo tudi dejstvo, da gre v primeru preiskanih čajnih vrečk za plastiko, ki jo pomočimo v vrelo vodo.

»Nikakršne potrebe ni, da bi čaj pakirali v plastiko, ki nato konča kot plastika za enkratno uporabo,« pravi Hernandezova, ki dodaja še, da je edini učinek takšnega pakiranja, da zaužijemo plastiko in dodatno obremenjujemo okolje.