Slovenski odbojkarji so sinoči z uvrstitvijo v finale evropskega prvenstva pod vodstvom selektorja Alberta Giulianija na noge spravili razprodano ljubljansko dvorano Stožice, ob zmagi nad Poljaki se ni rajalo le pred dvorano in v mestnem središču, temveč so bila polna čestitk in evforičnih objav tudi družbena omrežja.

Navijači so se strinjali, da je Zdravljica "a capella", o kateri zdaj govori že vsa Evropa, v izvedbi tisočerih navijaških grl v dvorani nepozabna, da je povzročila mravljince vsem v dvorani in tudi preko televizijskih zaslonov.

Slovenski hokejski zvezdnik onkraj luže Anže Kopitar je prek twitterja objavil posnetek Zdravljice iz dvorane Stožice in besedilo himne, zraven pa dodal slovenske zastave in ključnik #proudSlovenian oziroma ponosni Slovenec.

Njegov tvit je retvitala tudi nekdanja smučarska šampionka Tina Maze, ki je dodala tri rdeča srca in zapisala: naj ta energijski val pelje do čistega vrha! brawo pobi!

Odbojkarji so navduševali s svojo srčno in borbeno igro na parketu, ki niti njihovih športnih kolegov, vajenih takšnih preizkušenj, ni pustila hladnih. Košarkarski čudežni deček Luka Dončić je ves teden tudi prek twitterja navijal za slovenske odbojkarje, tako je bilo tudi včeraj, čeprav je ravno med tekmo sedel na zobozdravniškem stolu. Ob začetku jih je spodbujal, tako kot tudi smučarski skakalec Peter Prevc, na koncu pa se veselil.

Prav tako košarkarski zvezdnik Goran Dragić, ki je po zmagi navdušeno zapisal: Vsa Slovenija v Pariz, gremo po zlato!!! Odbojkarski zvezi in junakom sinočnje tekme so čestitali tudi številni slovenski klubi, panožne zveze in olimpijski komite. Mnogi navijači so ugotovili, da Slovence res povežejo le veliki športni uspehi, ali pa tragični dogodki, da, kot so mnogi zapisali, »znamo stopiti skupaj v dobrem in slabem«.

Športno rajanje z dobrodelno noto

Medije in družbena omrežja je ta teden preplavila akcija za malega fantka Krisa, ki se je rodil z redko gensko boleznijo. Na ameriškem trgu obstaja revolucionarno zdravilo, ki pa bo v Evropi registrirano šele prihodnje leto. Takrat bo za Krisa že prepozno, saj mora zdravilo v enkratnem odmerku prejeti do drugega leta, star pa je 19 mesecev. Starša s pomočjo akcije in društva Palčica pomagalčica skušata v štirih mesecih za zdravilo zbrati 2,3 milijona evrov.

Na pomoč so hitro priskočili številni slovenski športniki, ki so poleg finančnih donacij v dobrodelne namene prispevali tudi svoje osebne predmete, ki jim veliko pomenijo. Takoj so se odzvali košarkarji Luka Dončić, Goran Dragić, Klemen Prepelič, plavalec Darko Đurić, biatlonec Jakov Fak, nogometaš Andraž Šporar in njegovi reprezentančni kolegi, kolesarji Primož Roglič, Tadej Pogačar, Jan Polanc, smučarski skakalec Žiga Jelar in številni drugi.