Pred tem je tudi švedski lastnik tankerja sporočil, da se ta pripravlja na izplutje, potem ko so mu za to končno zeleno luč prižgale iranske oblasti. Te so sicer v ponedeljek sporočile, da lahko tanker svobodno izpluje.

So pa danes ponovile, da kljub temu, da ladja lahko izpluje, njen primer oz. preiskava ostajata odprta. Kapitan in posadka tankerja naj bi podpisali izjavo, »da nimajo nobenih zahtev«. Podrobnosti v zvezi s tem danes v Iranu niso navedli.

Stena Impero po poročanju Reutersa pluje proti pristanišču Rašid v Dubaju v Združenih arabskih emiratih, ki je oddaljen kakih 250 kilometrov. Če bo plula z običajno hitrostjo, bi morala cilj doseči v približno pol dneva.

Tanker pod britansko zastavo je iranska revolucionarna garda 19. julija obkolila z bojnimi ladjami in ga odvedla v pristanišče Bandar Abas. Kot so tedaj utemeljili v Teheranu, naj bi tanker trčil v ribiško ladjo in nato izključil transponder ter ne odgovarjal na klice v sili. S tem naj bi kršil mednarodno pomorsko pravo.

Zaseg tankerja Stena Impero je zaostril napetosti med Iranom in Veliko Britanijo, ki jih je v začetku julija sprožil britanski zaseg iranskega supertankerja Grace 1 pri Gibraltarju, ker naj bi ta kršil sankcije proti Siriji.

Iran je Steno Impero zasegel le nekaj ur potem, ko je gibraltarsko vrhovno sodišče odločilo, da mora Grace 1 v Gibraltarju ostati še 30 dni. Tedaj je sicer poudaril, da ne gre za povračilni ukrep.