Iz premierjevega kabineta so sporočili, da je prav spoštovanje dogovorov še posebej pomembno za majhne države, kakršna je Slovenija, zato je tudi v zvezi s tem premier poudaril vlogo ZN. Sogovornika sta posebej omenila Zahodni Balkan, pri čemer je predsednik vlade poudaril pomen prizadevanja za napredek in nepovratno stabilizacijo regije, Slovenija pa si za ta cilj prizadeva ne le v dvostranskih odnosih in s podporo za članstvo v EU, temveč tudi v okviru regionalnih prizadevanj in pobud.

Vprašanje multilateralizma je prišlo v New Yorku v ospredje v torek zjutraj, ko ga je predsednik ZDA Donald Trump odločno zavrnil in zatrdil, da prihodnost pripada domoljubju. Guterres se kot generalni sekretar največje multilateralne organizacije na svetu s tem ne more strinjati, prav tako se ne strinja večina držav sveta, razen morda največjih. ZDA so do Trumpovega prihoda na oblast vsaj z besedami poudarjale sodelovanje. »Slovenija je zavezana multilateralizmu. Zavezana je tudi temu, da je svet danes vendarle globalen. Slovenija si vedno prizadeva, da je tvorna članica mednarodne skupnosti bodisi v EU, bodisi tukaj kjer so zbrani vsi narodi sveta. Grožnje multilateralizmu seveda obstajajo in svet se v zadnjem času nekoliko spreminja v to smer in to lahko opazujemo z zaskrbljenostjo,« je pred srečanjem z Guterresom slovenskim dopisnikom v New Yorku povedal Šarec.

S Trumpovim sporočilom, ki ga je že v torek v svojem govoru zavrnil francoski predsednik Emmanuel Macron, se ne strinja niti zunanji minister Miro Cerar, ki je izrazil podobno mnenje kot Šarec že v sredo. »To sporočilo je zgrešeno in tako meni tudi večina evropskih in številnih drugih držav. Prepričan sem, da je zapiranje za lastne meje, poudarjanje nacionalnih prioritet in poudarjanje patriotizma kot nasprotne postavke multilateralizmu zavajanje,« je dejal Cerar, ki meni, da lahko Slovenija svoje interese varuje le ob sodelovanju s celim svetom.

»Kako bomo mednarodni terorizem, negativne podnebne spremembe, nezakonite migracije preprečevali vsak zase? Tudi največje države niso same kos tem izzivom, zato je svet obsojen na sodelovanje, multilateralno povezovanje, medsebojno pomoč. Seveda moramo pri tem gojiti svoje vrednote znotraj svojih meja in to bo Slovenija vedno počela,« je še povedal Cerar. »Vedno sem realist. In kot tak vem, da je potrebno vložiti mnogo napora za vsako stvar, ki jo želiš doseči. Tudi tukaj bo prišel čas, ko bodo tudi drugi spoznali, da je treba več napora za vsak partnerski odnos. Če bodo velike sile na tej poti, potem lahko pričakujemo uspeh. Če pa bo vsak vlekel na svojo stran, potem pa bo težje,« je menil Šarec.

Premier se je z Guterresom pogovarjal tudi o drugih temah v mednarodni skupnosti in Šarec je ob varnostnih izzivih in aktualnih kriznih žariščih poudaril pomen boja proti podnebnim spremembam in trajnostno agendo.

Glede Zahodnega Balkana je v zadnjem času opazen trend umikanja priznanj Kosova. Do konca julija je Kosovo priznalo 115 držav sveta, vendar pa jih je od takrat najmanj 12 umaknilo priznanje. Slovenija po zagotovilih Šarca in Cerarja tega ne bo storila. »Slovenija je Kosovo priznala kot neodvisno državo in to stališče ostaja. Je pa res, da položaj na Zahodnem Balkanu, kot ga vidimo danes, ni dober,« je poudaril Šarec. Ob tem je izpostavil kosovske carine na blago iz Srbije, ki jih bo po njegovem za ponoven dialog med Beogradom in Prištino treba umakniti, da bi lahko spet sedli za isto mizo. »Slovenija je zainteresirana, da je na Zahodnem Balkanu mir, da je razvoj, predvsem pa, da se Zahodni Balkan čim prej integrira v našo skupnost,« je dejal. V nasprotnem primeru bomo po oceni premierja na poti, na "kakšno smo doživeli v preteklosti", česar si ne želimo.

Po pogovorih z Guterresem se je Šarec odpravil na srečanje s predsednikom 74. Generalne skupščine ZN Tijjanijem Muhammadom-Bandejem, kjer namerava izpostaviti slovenske prioritete in poudariti podporo multilateralizmu. V tem okviru naj bi posebej izpostavil pomen spoštovanja človekovih pravic in okolja, zagotavljanja enakosti spolov ter koncept »odgovornosti zaščititi«, katere najpomembnejša naloga je preprečevanje grozodejstev.

Premier se je v torek zvečer skupaj z drugimi predsedniki držav in vlad oziroma voditelji delegacij članic ZN na splošni razpravi udeležil tradicionalnega sprejema države gostiteljice svetovne organizacije ZDA. Sprejem sta gostila predsednik Donald Trump in prva dama Melania Trump. »Šlo je za klasičen sprejem, kot se ga priredi vsako leto za vse vodje delegacij. Izmenjali smo nekaj besed, z Melanio tudi v slovenščini, več od tega pa težko povem,« je bil kratek Šarec.