V zadnjega pol leta sta ginekološki dispanzer v Domžalah zapustili dve ginekologinji, a so hkrati pridobili dve novi. Ker pa ZZZS pacientkam, ki so izgubile ginekologa, ne omogoča avtomatskega prenosa kartoteke k novemu, morajo vse pacientke ob »selitvi« znova osebno podpisati tudi izjavo o izbiri novega ginekologa. Če je takih pacientk, tako kot ta trenutek v Domžalah, zelo veliko, neizogibno nastanejo dolge vrste in neobvladljiva gneča. V vrstah pa od ranega jutra na vpis ne čakajo le mlade in zdrave pacientke, marveč tudi starejše in nosečnice.

Ker se jih lahko dnevno k novemu ginekologu vpiše le 200, morajo za nameček vse preostale dolgemu čakanju navkljub naslednji dan znova v vrsto. »A jim že naslednji teden ne bo več treba,« miri v. d. direktorice Zdravstvenega doma Domžale Polona Darja Burja. Kot pravi, so si že omislili pacientkam prijaznejši način vpisovanja.

Vpišejo jih 200 na dan

Kot je še pojasnila v. d. direktorice, je do neslutene gneče v njihovih ambulantah prišlo zato, ker je zaradi odhoda dveh ginekologinj v Domžalah brez osebnega ginekologa ostalo približno 11.000 pacientk. Ker je v tem času tudi Zdravstveni dom Kamnik zapustila ena ginekologinja, v domžalsko-kamniškem bazenu tako ginekologa išče skupno več kot 16.000 pacientk.

»Takšnega števila pacientk ni mogoče vpisati v nekaj dneh,« je jasna v. d. direktorice. Kot pravi, registracija poteka v ambulantah izbranih ginekologov, kjer hkrati poteka redno ambulantno delo, registracije pa opravljajo tudi zunaj delovnega časa ginekoloških ambulant. Ker pa registracija za nameček zahteva precej administrativnega dela (ni omejena le na podpis pacientke), jih dnevno ne zmorejo vpisati več kot 200, še pravi v. d. direktorice in dodaja, da so prav zato v izognitev dolgotrajnemu čakanju pred ambulantami uvedli sistem razdeljevanja listkov z natančno uro registracije.

»Razdeljevanje listkov poteka hitro, težava pa je v tem, da pacientke čakajo v vrsti že dolgo pred objavljeno uro razdeljevanja,« pojasnjuje Polona Darja Burja. Dodaja, da so zato, ker se zavedajo, da lahko zaradi velikega števila čakajočih pacientk zmanjka listkov za tekoči dan, za oktober uvedli pacientkam prijaznejši sistem razdeljevanja listkov. Te bodo zato razdeljevali le vsak ponedeljek popoldne za ves naslednji teden. »Zavedamo se, da je razdeljevanje listkov za registracijo nekoliko zastarelo, vendar moramo prav vsem pacientkam, tudi starejšim, ki niso računalniško vešče, omogočiti enake možnosti izbire ginekologa,« je odločna v. d. direktorice. Poudarja pa tudi, da bodo v ZD Domžale v prihodnjih mesecih zaposlili še enega ginekologa, tako da bodo imele pacientke možnost dodatne izbire. Po njenih zagotovilih bodo zato registracije potekale najmanj do konca tega leta, zato ni potrebe, da si vse pacientke izberejo novega ginekologa ta trenutek.

Slabe izkušnje

Čeprav se napovedi v. d. direktorice slišijo dokaj razumno, pa vseh pacientk ne pomirijo. Veliko jih v nehumanih vrstah namreč vztraja prav zaradi slabih izkušenj z iskanjem osebnega zdravnika, saj teh nedavno v marsikateri slovenski občini ni bilo več na voljo, zaradi česar morajo nekateri še vedno dokaj daleč potovati k osebnemu zdravniku.

Na začetku meseca so se s povečano gnečo v ginekoloških ambulantah srečali tudi v ZD Kamnik, kjer je ostalo brez ginekologa 5500 pacientk. Vendar se je po prvem tednu, ko so dodali tudi več dodatnih terminov za vpisovanje, stanje že umirilo, je povedala Marinka Prešeren in dodala, da se tudi kamniškim pacientkam kmalu obeta še en ginekolog.

Polona Darja Burja pravi še, da si lahko pacientke izberejo nove ginekologe tudi v sosednjih zdravstvenih domovih oziroma kjer koli po Sloveniji. V primeru urgentnih stanj pa imajo vse pacientke vedno na voljo obisk ginekološke urgence, še bolje pa je, da se obrnejo na izbranega osebnega zdravnika, ki jih bo ustrezno napotil ali oskrbel glede na klinično stanje.