Tom Hanks bo nagrado prejel 31 let po tistem, ko je v Hollywoodu dobil prvo večjo vlogo, in sicer v filmu Veliki (Big) leta 1981. Kot je povedal predsednik Združenja tujih novinarjev in novinark v Hollywoodu Lorenzo Soria, je Tom Hanks v treh desetletjih svoje kariere občinstvo očaral z bogatimi in igrivimi liki, podobno pa je bil uspešen tudi za kamero kot scenarist, producent ali režiser.

Medtem ko je v svojem prebojnem filmu Veliki igral otroka, ujetega v telesu odraslega moškega, je pozneje starejše občinstvo očaral z vlogami v romantičnih komedijah, kot sta bili Romanca v Seattlu in Čaka te pošta, v obeh je igral ob Meg Ryan, dramah Filadelfija, Forrest Gump in Apollo 13, vojnih dramah Reševanje vojaka Ryana in Zelena milja, posodil pa je glas kavboju Woodyju v animiranih filmih Svet igrač.

Bil je brodolomec, ki se je pogovarjal z žogo, v filmu Brodolom in Slovenec v filmu Terminal, čeprav so pozneje v filmu uporabili ime druge države, saj je nekdanji častni konzul Slovenije v Los Angelesu, Mark Ryavec piscem odsvetoval, da v filmu uporabljajo ime Slovenije, ker film govori o državnem udaru. V zadnjih letih je blestel v filmih Wilsonova vojna, Da Vincijeva šifra, Ekstremno glasno in neverjetno blizu, Kapitan Phillips, zanemarljiva pa ni niti njegova vloga v spotu Carly Rae Jepsen za skladbo I Really Like You.

Tom Hanks ima za seboj približno 90 vlog v filmih in serijah, napisal in režiral je serijo Band of Brothers in Electric City. A morda bolj kot zaradi količine filmov se je v srca filmskega občinstva zapisal zaradi svoje pojave. Znano je namreč, da je precej vlog dobil ne zato, ker bi bil videti kot na primer astronavt ali vojak, temveč zato, ker so producenti in režiserji lahko vedno računali na to, da bo občinstvo sočustvovalo z njegovim likom. Hanks velja za enega najbolj všečnih igralcev v Hollywoodu, njegova igra v filmu Forrest Gump skupaj s slavnim besedilom »Življenje je kot bombonjera, nikoli ne veš, kaj boš dobil« pa je splošno znan del popularne kulture.

Hanks je eden od dveh igralcev, prvi je bil Spencer Tracy, ki sta prejela oskarja za najboljšo moško vlogo dve leti zapored. Svojega prvega oskarja je Hanks dobil leta 1994 za vlogo v filmu Filadelfija, leto pozneje pa za vlogo Forresta Gumpa. Za obe vlogi je dobil tudi zlata globusa, v prihajajoči sezoni nagrad pa naj bi se mu obetale še nove nominacije za vlogo Mistra Rogersa v filmu A Beautiful Day in the Neighborhood. Hanks je do zdaj prejel že osem zlatih globusov, nominiran pa je bil petnajstkrat.

Nagrado za življenjsko delo, tako kot preostale zlate globuse, podeljuje združenje tujih novinarjev in novinark v Hollywoodu. Nagrado vsako leto podelijo igralcu, režiserju ali producentu, ki je zaznamoval filmsko industrijo, prvič so jo podelili leta 1952, in sicer režiserju Cecilu B. DeMillu, po katerem se nagrada zdaj tudi imenuje. Če bi bil vrstni red obrnjen, naslednje leto je nagrado namreč dobil Walt Disney, bi ime nagrade imelo povsem drugačno konotacijo.

Nagrado so do zdaj podelili vsako leto razen v letih 1976 in 2008; v slednjem primeru zaradi stavke sindikata piscev, ko je podelitev tudi odpadla. Najmlajša nagrajenka do zdaj je bila Judy Garland, ki je nagrado dobila pri 39 letih in je bila leta 1962 tudi prva ženska, ki je dobila to nagrado; prva temnopolta nagrajenca sta bila Sidney Poitier leta 1982 in Oprah Winfrey leta 2018. Do zdaj je nagrado dobilo 15 žensk in 51 moških.