Kot je razvidno iz odlokov dokumentarca, ki ga bo televizija PBS prikazala prihodnji teden, je princ nekaj mesecev po umoru, decembra 2018, dejal, da se je ta zgodil pod njegovo oblastjo, a zanikal, da bi za to vedel vnaprej. Vztrajal je, da se je umor zgodil brez njegovega vedenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Sprejemam vso odgovornost, ker se je zgodilo pod mojo oblastjo,« je glede umora, ki se je zgodil 2. oktobra lani, dejal savdski prestolonaslednik. Med pogovorom na avtomobilski dirki v bližini savdske prestolnice Rijad je na vprašanje, zakaj ni vedel za umor, odgovoril: »Imamo 20 milijonov ljudi. Imamo tri milijone vladnih uslužbencev.«

Na nadaljnja vprašanja, kako so Hašokdžijevi krvniki v Istanbul prispeli z vladnim letalom, je odvrnil: »Imam uradnike, ministre, ki sledijo stvarem in so odgovorni, imajo avtoriteto, da to storijo.«

Princ Mohamed, ki že velja za de facto voditelja Savdske Arabije, se je po umoru novinarja, ki je sicer živel v ZDA, znašel pod hudim pritiskom mednarodne skupnosti. Rijad je vztrajno zanikal, da bi bil prestolonaslednik vpleten v umor Hašokdžija, ki je nekoč bil blizu kraljevi družini, nato pa se je prelevil v njihovega kritika. Hašokdžija so umorili in obglavili na savdskem konzulatu v Istanbulu, kjer je želel urediti dokumente za poroko. Njegovega trupla niso nikoli našli.

Poročilo strokovnjakov Združenih narodov za človekove pravice, ki so izvedli neodvisno preiskavo, navaja, da obstajajo »zanesljivi dokazi« o povezavah med prestolonaslednikom in umorom ter poskusi, da bi umor prikrili. Ameriška obveščevalna služba CIA je prav tako ugotovila, da naj bi umor naročil princ Mohamed.

Savdsko tožilstvo je princa oprostilo krivde, so pa v povezavi z umorom aretirali približno 24 ljudi, od tega je tožilstvo za peterico zahtevalo smrtno kazen.