Sodelovanje med državama na obrambnem in vojaškem področju je intenzivno, skupne aktivnosti pa imajo za obe vojski občutno dodano vrednost, poudarjajo na Morsu.

Črna gora je Sloveniji tudi hvaležna za vso pomoč pri njenem vključevanju v Nato, katerega polnopravna članica je zdaj že dve leti. Ministra sta se danes strinjala, da je bila med najbolj konkretnimi znaki podpore Črni gori v procesu njenega vstopanja v Nato in tudi širše v procesu obrambnih reform predvsem napotitev obrambnega svetovalca v Podgorico marca 2011.

"Ta oblika sodelovanja je stkala tesne vezi med državama na obrambnem področju in se po članstvu Črne gore v Natu preusmerja v podporo okrepljenim dvostranskim aktivnostim. Obrambno sodelovanje bosta državi še okrepili z vzajemno napotitvijo obrambnih atašejev v Podgorico in Ljubljano," napovedujejo na Morsu.

Minister Erjavec je v pogovorih tudi izpostavil, da je regionalno sodelovanje lahko eden od najmočnejših vzvodov za vzpostavljanje in ohranjanje stabilnosti in miru v regiji ter za spodbujanje razvoja regije. Pohvalil je tudi konstruktivno držo Črne gore v regiji in njeno vključenost v različne pobude.

Pohvalil je tudi napredek Črne gore v Natu in pri njenem vključevanju v Evropsko unijo. Ocenil je, da Črna gora med kandidatkami za članstvo v EU izstopa po stopnji pripravljenosti, hkrati pa ji zagotovil nadaljnjo pomoč Slovenije na tej poti. Poudaril je, da bo ena od prioritet slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta 2021 tudi Zahodni Balkan.

Z Boškovićem sta se posvetila tudi sodelovanju znotraj Nata, pri čemer sta se strinjala, da je treba okrepiti pripravljenost na nove izzive, zlasti hibridne in kibernetske grožnje, so še sporočili z Morsa.

Erjavca je danes sprejel tudi podpredsednik vlade Črne gore Zoran Pažin, srečal pa se je tudi s člani črnogorskega parlamentarnega odbora za varnost in obrambo.

V petek si bo minister Erjavec v Kolašinu ogledal mednarodno vojaško vajo Common Challenge - Skupni izziv. Na vaji so sodelovali tudi pripadniki Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje, ki ima sedež v Poljčah in v katerega se trenutno vključuje tudi Črna gora, so še sporočili z ministrstva.