Selektor nogometne reprezentance Matjaž Kek tako nestrpno pričakuje oktobrsko nadaljevanje kvalifikacij za evropsko prvenstvo, da je seznam igralcev objavil že dva tedna pred zahtevnim gostovanjem v Skopju proti Severni Makedoniji. Slovenijo po uspešnem septembru, ko sta v Stožicah padla tako Poljska kot Izrael, čaka vznemirljiv zaključek kvalifikacij, na katerega nestrpno čaka vsa država. Izbrana vrsta ima izjemno podporo navijačev, saj je nogometna zveza že pred tednom dni razprodala Stožice za vroč sosedski obračun z Avstrijo.

»Kdor se je skril, si je sam kriv«

Zgodnejši termin objave seznama igralcev je botroval skromnemu obisku novinarske konference Matjaža Keka, ki so jo spremljali le predstavniki petih medijskih hiš. »Kdor se je skril, si je sam kriv,« je navihano navrgel slovenski selektor, ki je tako kot vselej ugajal s sproščenim javnim nastopom, v katerem je bilo veliko vsebinskih poudarkov. Matjaž Kek je zadovoljen, da je Slovenija z dvema septembrskima zmagama opozorila nase in se prebila na drugo mesto v skupini G: »Vse bomo naredili, da bomo do konca ostali v igri za evropsko prvenstvo. Oktobrski termin nam bo ponudil odgovore, česa smo sposobni po dveh zmagah, ki smo ju že arhivirali in se ozrli v prihodnost.«

Po dolgih letih ponesrečenega iskanja idealne postave z različnimi selektorji se je zgodilo, da je seznam reprezentance ostal skoraj nespremenjen. Povratnik v moštvo je le Jaka Bijol, vprašljiv pa je status poškodovanega Domna Črnigoja. »Septembra smo letvico postavili zelo visoko, kar nam nalaga dodatno odgovornost. Poti nazaj ni več, zdaj bo treba odigrati pogumno do konca kvalifikacij. Zelo sem bil zadovoljen s pristopom igralcev, ki so dvignili na noge navijače. Opazil sem, da tudi mediji cenijo, ko gredo igralci 'na glavo',« je zunanje dejavnike komentiral Kek.

Kek videl pripadnost, motiv, željo

Potem ko je našel udarno postavo, ima edino večjo dilemo na levem bočnem položaju, za katerega se potegujeta Bojan Jokić in Jure Balkovec. »Pripravljena imam oba scenarija, a to ni zgodba za časopise. Vesel sem, da se je Jokić vrnil po poškodbi, Balkovec pa je dokazal, da je vreden zaupanja,« je še nekoliko skrivnosten Kek. Na dan zbora bo svojim varovancem prepovedal evforijo. »Še naprej moramo ostati skromni in ponižni,« je znova podčrtal in poudaril, da morajo igralci septembrski zmagi sprejeti kot spodbudo in motivacijo za nadaljnje delo, ne pa kot pritisk. »Če športniku zmaga povzroči pritisk, je izbral napačen poklic. Na vsaki tekmi se je treba dokazovati, a sem optimist, saj je izraz na licih igralcev pokazal, kakšno pripadnost, motiv in željo imajo.«

Ker je Matjaž Kek vsestranski športni navdušenec, navdih za oktobrski preizkušnji z Makedonijo in Avstrijo črpa tudi z odbojkarskega igrišča, kjer so ga navdušile predstave slovenske reprezentance na domačem evropskem prvenstvu. Ko sta v začetku meseca Primož Roglič in Tadej Pogačar blestela na Vuelti, so zmagovali tudi nogometaši. »Če bodo odbojkarji naš talisman, bom celotni reprezentanci iz lastnega žepa plačal letalske vozovnice in namestitev v Skopju,« je v značilnem slogu pripomnil Matjaž Kek in se ustavil še pri zgodi o mariborskem vezistu Dinu Hotiću, ki se poteguje za državljanstvo Bosne in Hercegovine. »Vsak športnik se odloča po svoji vesti in prepričanju. Ni pomembno, ali se pišeš Skubic, Kampl, Hotić ali Oblak. Vesel sem, da se reprezentanti zavedajo pomembnosti nastopanja za državo. Če se kdo odloči drugače, poskušam biti razumljiv do neke mere, a si mislim svoje. Hotića spremljam, saj je zanimiv igralec, ki je bil z reprezentanco v začetku leta na pripravah v Španiji. Tudi nogometna zveza je takoj reagirala in z najvišje instance naredila vse, kar je bilo treba. Veliko bolj nerodno bi bilo, če bi petnajst igralcev naenkrat zahtevalo drugo državljanstvo,« se je razgovoril Matjaž Kek.