Stracheja samega še niso zaslišali, kar je po navedbah tožilstva čisto običajna zadeva, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Njegovega telesnega stražarja so prijeli v noči na torek, nato so ga v sredo izpustili na prostost.

Ob tem so na tožilstvu potrdili, da postopki v okviru t. i. afere s stroški potekajo od 18. septembra in so posledica »dokaznih rezultatov v primeru Ibiza«. Pri aferi s stroški obstaja sum, da sta telesni stražar in vodja urada več let zasebne izdatke Stracheja poravnavala na račun svobodnjakov, so še sporočili s tožilstva in dodali, da sta na tak način FPÖ oškodovala za okoli 5000 evrov.

Vsem trem osumljenim v primeru, da jih bodo spoznali za krive, grozi do tri leta zapora. Strachejeva soproga Philippa in generalni sekretar FPÖ Harald Vilimsky, ki sta prav tako omenjena v anonimni prijavi, po navedbah tožilstva trenutno nista del preiskave.

Strache zanika vse očitke. »To vse so podle in izmišljene laži kriminalne združbe, ki je bila dolga leta dejavna proti meni osebno,« je v sredo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na facebooku objavil nekdanji prvak svobodnjakov.

Dunajski FPÖ je v luči afere s stroški napovedal, da bodo skrbno proučili vse račune od leta 2013 dalje. Glede ugibanja, da naj bi Strache imel poseben račun za plačevanje izdatkov, je sedanji predsednik FPÖ Norbert Hofer napovedal, da bo stranka podrobno preiskala vse očitke.

Afera s stroški je v zadnjih dneh zasenčila predvolilni boj pred nedeljskimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami v Avstriji. Vzrok za predčasne parlamentarne volitve je prav afera Ibiza, ki je v javnosti odjeknila maja letos. Gre za objavo videoposnetka z Ibize, v katerem Strache domnevni nečakinji ruskega oligarha ponuja vladne posle v zameno za finančna nakazila stranki. Zaradi afere je nato razpadla vladajoča koalicija med ljudsko stranko in FPÖ.