»Navsezadnje se je treba pogovarjati in se usesti za pogajalsko mizo,« je zapisal v ponoči objavljenem sporočilu. Ob tem pa je poudaril, da dialog ne bo mogoč, »dokler bodo teroristične skupine in kriminalne milice nadzorovale Tripoli«.

S tem je imel po pisanju francoske tiskovne agencije AFP v mislih rivalske sile, ki so zveste t. i. vladi narodne enotnosti, ki jo priznavajo Združeni narodi in ima sedež v libijski prestolnici. Na vzhodu države medtem deluje rivalska vlada, s katero je povezan Haftar.

Glede razmer v Libiji naj bi se danes ob robu zasedanja GS ZN odvilo srečanje pod vodstvom Francije in Italije. Haftar je sporočil, da srečanje pozdravlja in upa, da bo pripeljalo do »predlogov, ki bodo z namenom ponovne vzpostavitve varnosti in stabilnosti služili interesom Libije«.

V začetku septembra je sicer Haftar zavrnil poziv ZN za obnovitev pogovorov, češ da je vojaška rešitev najprimernejša za rešitev konflikta.

Haftar, ki je na čelu samooklicane Libijske narodne vojske (LNA), je v začetku aprila začel veliko vojaško operacijo za zavzetje prestolnice Tripoli, s katero želi vreči mednarodno priznano vlado. Njegove sile trenutno nadzorujejo vzhodno Libijo in večino oaz in naftnih polj na puščavskem jugu države.