V posvetovanjih z biologi z najhuje prizadetega območja so ugotovili, da je na več zaščitenih območjih izginilo več kot 2,3 milijona živali, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala Sandra Quiroga z univerze v Santa Cruzu.

Med žrtvami požarov so po ugotovitvah biologov ozeloti in druge divje mačke, kot so pume in jaguarji, pa tudi srnjad, lame in manjše gozdne živali, med drugim mravljinčarji, jazbeci, kuščarji, tapirji in glodalci. Lokalni mediji prikazujejo slike zoglenelih živalskih trupel v tlečih gozdovih in ptice, ki bežijo na območja, ki so jim plameni prizanesli.

Požari, ki so od avgusta opustošili več kot štiri milijone hektarov gozda, so popolnoma uničili prvotni gozd, ki se razprostira na približno 100 hektarih v rezervatu Tucavaca na vzhodu države. Kot zatrjuje Quiroga, se tam stanja ne bo dalo nikoli popraviti.

Prav departma Santa Cruz na vzhodu Bolivije je bil najhuje prizadet v požarih, ki so se začeli že maja, močno okrepili pa so se avgusta. Država je v boj proti ognjenim zubljem poslala številna letala in helikopterje za gašenje, poleg tega pa še 5000 gasilcev, vojakov in policistov, a jim požarov ne uspe pogasiti.

Okoljevarstveniki za požare krivijo zakonodajo, sprejeto pod predsednikom Evom Moralesom, ki naj bi spodbujala požiganje gozdov z namenom pridobitve zemljišč za pašnike in kmetijsko proizvodnjo. Vlada po drugi strani krivdo pripisuje suhemu vremenu in vetru, ki razpihuje ogenj, še piše AFP.