Na območju ob meji z Libijo, kjer se je zgodila nesreča, je nezakonito rudarjenje močno razvejano, tam dela zelo veliko ljudi.

»Zato je zagotovo umrlo veliko ljudi,« je povedal čadski obrambni minister Mahamat Abali Salah Salah.

Nek vojaški vir je medtem ocenil, da je življenje najverjetneje izgubilo okoli 30 ljudi. Vojska na kraj dogodka, odročen, z zalogami zlata bogat kraj Kouri Bougoudi, še ni prispela, zato tudi ne more podati točnih ocen o žrtvah.

Območje Tibesi, kjer se je zrušil rudnik, je v veliki meri izven nadzora države, tam domujejo različne kriminalne tolpe in preprodajalci, ki skušajo kovati dobiček, vse odkar so na območju odkrili zlato.

Januarja so na območju izbruhnili spopadi rivalskih tolp, ki nadzirajo rudnike zlate. V tem nasilju med skupinami Arabcev iz Libije in pripadnikov čadske skupnosti Ouddai je po navedbah virov umrlo več deset ljudi.

Tudi v samem kraju Kouri Bougoudi, kjer so zaloge zlata odkrili v letih 2012 in 2013, so v preteklosti že potekali ostri spopadi med rivalskimi domačimi in tujimi skupinami.

Čadske oblasti so sicer rudarskim družbam dovolile izkoriščanje zalog zlata, a organizacije za zaščito človekovih pravic trdijo, da skušajo prek oboroženih skupin Arabcev prevzeti nadzor nad območjem.