Svobodnjaški (FPÖ) poslanec Walter Rauch je menil, da se dogaja »podnebna histerija, ki nima veliko skupnega z resničnostjo«. Scenariji o propadu sveta ne bodo nikomur pomagali, je menil Harald Stefan, prav tako iz vrst FPÖ, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijski parlament se je ob razglasitvi podnebnih izrednih razmer tudi zavzel, da bi emisije toplogrednih plinov kar najhitreje in še pred letom 2050 zmanjšali na nično stopnjo. Prav tako bi morali pri prihodnjih odločitvah upoštevati posledice na podnebje. Na mednarodni ravni naj bi se avstrijska vlada prizadevala za dosego cilja, da se globalno segrevanje omeji na 1,5 stopinje Celzija, navaja nemška tiskovna agencija dpa, ki dodaja, da ima razglasitev podnebnih izrednih razmer predvsem simboličen pomen.

Britanci podnebne izredne razmere razglasili 1. maja

Odločitev o razglasitvi podnebnih izrednih razmer je avstrijski parlament sprejel štiri dni pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami. Glede na javnomnenjske raziskave so prav okoljska vprašanja na prvem mestu pomembnosti pri avstrijskih volivcih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanski parlament je bil prvi na svetu, ki je 1. maja razglasil podnebne izredne razmere. Glede na podatke ameriške nevladne organizacije The Climate Mobilization je doslej podnebne izredne razmere razglasilo več kot tisoč mest in krajev po vsem svetu.

Avstrija velja za pionirko na več okoljskih področjih, med drugim glede organskega kmetovanja in obnovljivih virov energije. Zaostaja pa na področju zmanjšanja emisij toplogrednih plinov.