Japonska bo skladno z dogovorom znižala carine na 7,2 milijarde dolarjev (6,6 milijarde evrov) uvoza ameriških kmetijskih izdelkov. Znižanje se bo med drugim nanašalo na ameriško govedino, svinjino in pšenico. Poleg tega bo država zmanjšala omejitve uvoza pšenice in ječmena. Carine na mandlje, orehe in nekatera druga živila pa bo odpravila, poročajo tuje tiskovne agencije.

ZDA bodo v zameno oklestile carine na 40 milijonov dolarjev (36,5 milijona evrov) uvoza japonskih kmetijskih izdelkov. Washington bo hkrati sprostil kvote za uvoz japonske govedine, tako da bo lahko Japonska v ZDA prišla do večjega tržnega deleža.

Trgovinski dogovor naj bi bil za Japonsko ugoden tudi na področju carin na uvoz nekaterih strojev in drugih industrijskih izdelkov.

Začeten trgovinski sporazum med državama pa še ne rešuje perečega vprašanja ameriških groženj v zvezi s carinami na uvoz japonskih avtomobilov. Kot je dejal japonski premier Shinzo Abe, sta se sicer z ameriškim kolegom Donaldom Trumpom strinjala, da dogovor, da ZDA leto dni ne bodo uvajale carin, ostane v veljavi.

Tokio tako vztraja, da se Trump odpove nameri o 25-odstotnem ocarinjenju japonskih avtomobilov, saj je avtomobilska industrija ključnega pomena za šibko japonsko gospodarstvo. Ameriški predsednik naj bi odločitev o tem sprejel do 17. novembra.

Prva faza »fenomenalnega« sporazuma

Ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer je v sredo sicer dejal, da carine na japonske avtomobile trenutno niso Trumpova prioriteta.

So pa predstavniki prvega in tretjega največjega gospodarstva na svetu sklenili še ločen dogovor o ukinitvi carin na digitalne proizvode, kot so videi, glasba in e-knjige. Ta dogovor zagotavlja še, da bo prenos podatkov med državama potekal brez omejitev.

Ameriški predsednik je v sredo dejal, da sporazum predstavlja »prvo fazo fenomenalnega novega trgovinskega sporazuma«. Že zdaj gre po njegovih besedah za velik dosežek, v bližnji prihodnosti pa ga bodo še izboljšali.

Sporazum je pomemben v luči ameriškega cilja zmanjšati »kronični primanjkljaj v trgovini z Japonsko«, je menil.

Abe je medtem že v torek po srečanju s Trumpom ob robu Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku ocenil, da bo sporazum predstavljal zmagovalno rešitev za obe državi.

Japonski minister, pristojen za trgovino, Isshu Sugawara pa je danes izpostavil velik pomen sporazuma, saj da odpravlja protekcionistične ukrepe, ki bi lahko močno negativno vplivali na svetovne dobavne verige.

Na drugi strani pa se nekateri japonski kmetje bojijo, da bo dogovor pomenil smrtni udarec za že tako oslabljen japonski kmetijski sektor. Kot so opozorili, je denimo ameriška govedina cenejša, a se po kakovosti lahko kosa z japonsko.