Župan občine Šentjernej Radko Luzar, sicer uspešen gospodarstvenik, ki so mu volilci na zadnjih volitvah zaupali še drugi županski mandat, z decembrom odstopa s položaja župana. Novico je svetnikom sporočil na sredini občinski seji, ki pa je dejansko sploh ni bilo, saj se, podobno kot že večkrat doslej, svetniki niso mogli zediniti niti glede dnevnega reda. Nadomestne volitve je pričakovati v dveh mesecih po odstopu.

»Zgodba je prišla do konca,« nam je danes povedal Luzar. »Če imaš zunanje nasprotnike, še nekako gre. Če pa se proti tebi obrnejo tisti, ki so te prepričevali in spodbujali h kandidaturi, vse skupaj nima več smisla. Škoda zdravja in energije.«

Luzar je sicer že ves svoj prvi mandat govoril, da ne bo več kandidiral, pa so ga vendarle prepričali. Kot sam pravi, se je za vnovično kandidaturo odločil predvsem zato, ker je želel do konca pripeljati nekaj začrtanih projektov, med drugim prenos koncesije za odvajanje in čiščenje odpadnih voda na občinsko podjetje, saj je po njegovem prepričanju sedanja pogodba za občino škodljiva, sama storitev pa za občane predraga. Luzar napoveduje odstop z 19. decembrom, ko naj bi bila zadeva s prenosom koncesije, s katero se ukvarja že več kot tri leta, vendarle zaključena.

Naj občino prevzamejo tisti, ki »vse znajo«

»Na občino sem prišel zaradi projektov in ne zaradi nagajanj, raznih civilnih iniciativ in podobnih reči. Po naravi nisem prepirljiv in me takšne stvari zelo motijo. Probleme želim reševati po mirni poti,« je dejal. Svoj prvi mandat ocenjuje kot uspešen. Med izvedenimi projekti izpostavlja nizkoenergijski vrtec, ureditev industrijske cone, plinifikacijo. »Očitno so me kot uspešnega ocenili tudi volilci, sicer mi ne bi zaupali še enega mandata. Toda ugotovil sem, da v novem mandatu ne bom mogel uresničiti stvari, ki smo si jih zadali in obljubljali, kot so dom starejših, športne površine in objekti ter cel kup manjših stvari. Kajti če se ukvarjamo le sami s sabo in se na sejah občinskega sveta zgolj prepiramo, nakar se te zadeve prelijejo še 'izven' občine, je nemogoče delati. Naj vodenje občine prevzamejo tisti, ki 'vse znajo in vse obljubljajo'.«

Kot dodaja, bo imel zdaj več časa za podjetje in za družino. »Če pa bo izbran 'pravi župan', sem seveda vedno pripravljen pomagati,« še pravi Luzar, ki je funkcijo župana opravljal nepoklicno. Je tudi lastnik in direktor uspešnega podjetja L-tek Elektronika, ki je bilo leta 2013 dolenjsko-posavska gazela.